Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Тренд“: ГЕРБ пред ПП/ДБ и екшън за третото място

Политика

„Тренд“: ГЕРБ пред ПП/ДБ и екшън за третото място

Тренд: ГЕРБ пред ПП/ДБ и екшън за третото място - Tribune.bg

Практическият паритет между коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се запазва

Неясен победител и оспорвано трето място. Пет формации със сигурно представителство в следващото Народно събрание, а две близо до 4%-вата бариера. Това са изводите от проучване на „Тренд“ по поръчка на NOVA Broadcasting Group за електоралните нагласи на българите преди вота на 2 април.

Три остават основните въпроси, които не могат да намерят категоричен отговор – победителят от изборите, третото място, както и броят формации, които ще получат парламентарно представителство.

Практическият паритет между коалициите ГЕРБ-СДС (26.4% от гласуващите) и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26.1% от гласуващите) се запазва. Регистрираме по-силна мобилизация на ГЕРБ-СДС в хода на кампанията.

На минимална дистанция от половин процент сред гласуващите остават ДПС (13.7%) и „Възраждане“ (13.3%).

Проучванията се осъществяват само на територията на България и очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза.

БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7.3% от гласуващите.

Сред по-малките формации най-голям шанс за представителство в 49-ото Народно събрание има коалицията „Левицата“ (3.6% от гласуващите), следвана от „Български възход“ (3.5% сред гласуващите). „Има такъв народ“ остава с 3% сред гласуващите.

5.2% посочват опцията „не подкрепям никого“. Резултатът от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2.6 милиона избиратели.

Изследването е направено от агенция „Тренд“ по поръчка на NOVA Broadcasting Group, посветено на електоралните нагласи на българите. То е реализирано в периода между 22 и 29 март 2023 година чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1004 души на възраст 18+.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати