Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане“ дава Манол Пейков на прокуратурата заради родната къща на Димитър Талев

Политика

„Възраждане“ дава Манол Пейков на прокуратурата заради родната къща на Димитър Талев

Възраждане дава Манол Пейков на прокуратурата заради родната къща на Димитър Талев - Tribune.bg
Снимка:

„Възраждане“ дава Манол Пейков на прокуратурата за финансови злоупотреби. Сигнал е подаден до Районна прокуратура – Пловдив, а поводът е родната къща на Димитър Талев. 

През 2023 г. депутат от ПП-ДБ стартира акция по закупуването на къщата на бележития български писател Димитър Талев, която се намира в гр. Прилеп, Република Северна Македония.

В социалната мрежа Фейсбук той публикува пост, в който беше упомената банкова сметка за набиране на средства. Постът за кратко събра подкрепа от 5000 души и има над 4000 споделяния. Много от хората споделят своя семейна история, свързана с Македония, или предлагат да помогнат не само с финансови средства, но и с професионалната си квалификация, отблязват от партията в съобщение до медиите. За изключително кратък период от време по сметката на Манол Пейков, която е лична негова сметка, постъпват средства от дарения в размер на над 200 000 лв.

Повече от година Манол Пейков не предприема никакви действия по закупуването на имота, нито дава обяснение как и дали са разходвани дарените средства. На 24 май 2024 г. част от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп е съборена и напълно разрушена по данни на Виктор Стоянов от фондация „Македония“ с коментар: „Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (Агенцията за национална сигурност) вече я събори. Справедливост не чакайте.“, отбелязват от „Възраждане“. И пишат още -  „Самият Пейков е обвиняван от измамените роднини на Димитър Талев, че е злоупотребил с парите за къщата на покойния писател и че няма намерения да я купува или нарочно бави сделката. Още през есента на 2023 г. наследниците на Димитър Талев са организирали протест пред Министерството на културата заради бездействието на държавата по казуса с родната къща на  писателя в Прилеп. Тогава са попитали за пръв път Манол Пейков какво се случва с парите, събрани още през април м.г. през фондацията му от дарения от българи, в размер на над 200 000 лв“. 

От „Възраждане“ настояват да бъде извършена проверка, дали има състав на престъплението измама и как е разходвана сумата за над 200 000 лв.,  тъй като Манол Пейков и от юридическа, и от морална гледна точка продължава неоправдано да бездейства. При запитване от страна на медии е имало случай, в който той,  цитирам MEDIAMALL.: „буквално избухна в истерия и започна да крещи на екипа“, отбелязват в заключение от партията на Костадин Костадинов. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати