Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане“ издига кандидатурата на д-р Любомир Христов за управител на БНБ

Политика

„Възраждане“ издига кандидатурата на д-р Любомир Христов за управител на БНБ

Възраждане издига кандидатурата на д-р Любомир Христов за управител на БНБ - Tribune.bg
Снимка:

Парламентарната група на„Възраждане“ издига свой кандидат за управител на БНБ. Това е д-р Любомир Христов, обяви на брифинг лидерът на партията Костадин Костадинов.

Преди дни от ГЕРБ заявиха, че искат Димитър Радев да остане управител на БНБ, а от „Продължаваме промяната“ посочиха, че също ще имат свой кандидат. Завъртя се името на Лорер, който не беше одобрен за еврокомисар от Брюксел.

Д-р Любомир Христов е с над 30-годишен опит в сферата на икономиката, финансите и банковото дело. Има докторска степен по макроикономика. От 1991 до 1994 работи е бил член на УС на БНБ и шефдо 2008 г. на Централния депозитар. През 2014 до днес е член на консултативната група по ценни книжа на ЕС.

„За нас като трета политическа сила е огромна чест, че доктор Христов прие да бъде наша номинация“, заяви Костадинов.

Самият Любомир Христов заяви, че ако получи подкрепата на народните представители, смята да работи стриктно, следвайки законите така, че БНБ да остане „българска и народна“. Той отказа да коментира концепцията си за управление на БНБ и добави, че ще го направи по време на изслушването си в ресорната бюджетна комисия. 

Бил съгласен България да приеме еврото, но когато е готова. По думите му приемането на валутата през 2025 г. е преждевременно, защото сега имало незаслужаващо голям риск. Той добави, че това трябва а се случи, когато доходите в България се доближат до средните за ЕС.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети БНБ, Възраждане
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети