Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане“ на срещата с ГЕРБ-СДС: Не подкрепяме друг мандат освен нашия

Политика

„Възраждане“ на срещата с ГЕРБ-СДС: Не подкрепяме друг мандат освен нашия

Възраждане на срещата с ГЕРБ-СДС: Не подкрепяме друг мандат освен нашия - Tribune.bg
Снимка:

„Наясно сме с вашите тези, затова че единствено и само бихте подкрепили правителство с мандат на „Възраждане“. Наясно сме обаче и с факта, че отговорността пред всички нас е много сериозна, защото ако не постигнем базов консенсус по някои теми, то единствения начин да продължи да действа 49-тия парламент е евентуално възможността за реализация на третия мандат, а още по-вероятно предсрочни парламентарни избори. Това заяви в началото на срещата с „Възраждане“ председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя допълни, че за пети път българските граждани ясно са заявили със своя вот, че властта не може да бъде само в една политическа сила или коалиция. Именно заради това от ГЕРБ-СДС разчитайки този вот търсят съгласие за споделяне на обща отговорност, която да се реализира чрез управленска програма, което да бъде срок и на мандат на правителство. Или с 4 годишна управленска програма, зад която стоят определени политически сили.

„Предлагаме заедно да споделим тази отговорност като всяка от парламентарните групи излъчи свой представители в кабинет, който взаимно да контролираме. Той може да бъде с политически лица, за да ясна отговорността, може да бъде експертен с ясно отдалечени от партиите лица, за да може законодателната власт в лицето на всички парламентарни групи, чрез решенията, които тук вземаме да задават посоката“, уточни още Атанасова. Тя допълни, че има теми които не търпят отлагане, като Плана за възстановяване и устойчивост, бюджетът, Шенген, съдебната реформа, темата Еврозона, както и редица други секторни политики: здравеопазване, образование, енергетика.

„В парламента трябва да има разговори, най-малкото защото трябва да уважаваме избирателите, които стоят зад всяка една от политическите сили. Що се отнася до всичко друго, което изложихте, като основен акцент бих подчертал, че не е просто самоцелно това, че няма да подкрепим правителство не само излъчено от ГЕРБ, но и от другите политически сили. Не е защото личностно не харесваме някой или напук. Ние говорим за конкретни политики, които да се изпълнят от изпълнителната власт. Не сме искали постове“, заяви на свой ред Цончо Ганев от „Възраждане“ и допълни, че по отношение на секторните политики се различават диаметрално с ГЕРБ и не могат да подкрепят друг мандат.

След срещата Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че е ясно къде са общите допирни точки - реформата в правосъдната система.

„Почти нямаме различия, че такава реформа трябва да има, въпросът е да изясним мерките. Има различия по Закона за държавния бюджет. Можем да разчитаме на тях по редица теми да търсим подкрепа, както и те на нас, това сме го демонстрирали в предишния парламент - с плаващи мнозинства. Наложително е да поставим вече на масата евентуална конструкция. Можем да поканим всички отново, за да споделим отговорността. Българските граждани са натоварили с отговорност и останалите политически партии. Никой не може да бъде самодостатъчен, никой не е натоварен с мандат от 121 гласа, за да управлява“, заяви Атанасова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети