Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Костадин Ангелов срещу Стефан Янев: Къде е здравният министър, да остави личния живот на хората

Политика

Костадин Ангелов срещу Стефан Янев: Къде е здравният министър, да остави личния живот на хората

Костадин Ангелов срещу Стефан Янев: Къде е здравният министър, да остави личния живот на хората - Tribune.bg
Снимка:

„Няма как да одобрите такова дезертьорство от битката“, настоя проф. Ангелов

10-12 хиляди българи си поставят ковид ваксина на ден, отчете премиерът Стефан Янев на блицконтрол в Народното събрание. Той определи това като крайно недостатъчно.

„Кризата и разпространението на вируса ни притесняват, говорим за Делта вариант, който предполага ежедневно увеличение на цифрите на заразени. В тази връзка служебното правителство потвърждава, че ваксини има за всички, но мотивационните кампании не дават резултат“, коментира в пленарна зала Стефан Янев. Той уточни, че над 1 млн. българи са със завършена ваксинация.

„По отношение на подготовката Министерството на здравеопазването изготви подробен план, за подготовката на болниците, за прилагане на допълнителни мерки, за наличие на медикаменти. Ръководството на здравното министерство с вицепремиерите сме поканени утре при президента, за да се дискутира този план“, посочи пред депутатитет служебният премиер. 

За настъпващата нова вълна от коронавирус бившият здравен министър, сега депутат от ГЕРБ, Костадин Ангелов посочи на блицконтрола няколко проблема - заради новата методика за даване на 1000 лв. за лекарите - в Бургас не приемали болни, тъй като си броели часовете на работа с хронометър в джоба, във Велико Търново единственият диспансер за Северна България може да затвори, а в понеделник предстоял протест пред здравното министерство за неполучени заплати. Ангелов се поинтересува и къде е здравният министър, като разкри, че министър Кацаров е в отпуска, уморен от два месеца работа, в хода на ковид вълната.  

„Няма как да одобрите такова дезертьорство от битката“, настоя проф. Ангелов пред ген. Стефан Янев, който обърка здравното с отбранителното ведомство на няколко пъти в хода на дебата. В отговор служебният премиер показа математически умения, като изчисли, че 11 ст. на минута за работа със заразен с ковид пациент всъщност са 6-7 лв. на минута и 50 лв. на ден, което пък за месец правило 1000лв. Само че ген. Янев избяга от журналистите, за да не им отговори защо неговите наследници не са в здравната сфера, а са назначени през 2017г. без конкурс в енергетиката, където само ДМС-то им е в пъти по-голямо от надбавките на здравния персонал, обслужващ ковид пациенти.

„Нека не говорим такива неща, защото управлението на кризата фокусира вниманието точно върху медиците. А кой къде се намира и как управлява кризата - не искам да коментирам, мотивите за отпуск на министър Кацаров са съвсем различни, да оставим личния живот на хората и да се съсредоточим върху работата“, отклони конкретния отговор премиерът. Той коментира и обмислянето на ваучери за ваксинираните, които да се използват в туристическия бранш.

„Служебното правителство трудно борави с бюджета и е невъзможно да се каже, че има резерви за такъв тип ход, но в закона за бюджета може да се помисли“, посъветва Янев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати