Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 10 години давност за събиране на вземания от физически лица, предлагат ГЕРБ и Обединените патриоти

Политика

10 години давност за събиране на вземания от физически лица, предлагат ГЕРБ и Обединените патриоти

10 години давност за събиране на вземания от физически лица, предлагат ГЕРБ и Обединените патриоти - Tribune.bg
Снимка:

Законодателна инициатива слага край на вечните длъжници в България

10 години давност за събиране на вземания от физически лица, предлагат ГЕРБ и Обединените патриоти със законопроект за личния фалит, стана ясно на брифинг в парламента.

„От миналата седмица имаме решение да направим първата стъпка, като внасяме с колегите от „Обединени патриоти“ промени в Закона за задълженията и договорите във връзка с т.нар. фигура на „вечния длъжник“, изтъкна народният представител Красимир Ципов от ГЕРБ.

Колегата му от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов уточни, че с инициативата се прави първата стъпка към решаването на един голям проблем за българските граждани.

„Хората, които десетилетия изплащат задължения, в края на краищата под натиска на съдбата остават без доходи и влачат тези задължения до края на живота си. С настоящия законопроект ние предвиждаме да има 10-годишна абсолютна давност за събиране на вземанията от физическите лица, които не са еднолични търговци“, посочи Веселинов.

По думите му управляващите ще направят и други предложения, които ще са за цялостна защита на длъжниците, но преди това ще има обществени обсъждания на идеите.

„За съжаление България е единствената държава от ЕС, която няма правна регламентация, която да слага край по някое време на задълженията на физически лица. Нямаме нито абсолютна давност, нямаме и регламент за несъстоятелност на физически лица“, напомни евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Той изтъкна, че у нас даже когато почине длъжникът, неговите наследници продължават да дължат.

„Това не е нормално за държава членка в ЕС в XXI век. Когато някой се обади, например, задължение към мобилен оператор от 30-40 лв. може да е станало 300-400 лв. Тогава длъжникът само с едно изявление - „Извинете, вече изтече 10-годишната давност“, ще може да прекрати това задължение“, обясни Емил Радев. Той увери, че така ще трябва да се прекратят изпълнителни дела и всякакво преследване, дори и това на колекторите.

Христиан Митев от „Обединени патриоти“ призова колегите си от другите парламентарни групи да подкрепят инициативата, за да може по-скоро този закон да стане факт и да бъде в полза на всички български граждани. Той подчерта, че с това на практика се слага край на фигурата на „вечните длъжници“ в България.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети