Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 137 от кандидатите за кметове в страната са с агентурно минало

Политика

137 от кандидатите за кметове в страната са с агентурно минало

137 от кандидатите за кметове в страната са с агентурно минало - Tribune.bg
Снимка:

Най-много агенти на ДС има в редиците на БСП – общо 29

Комисията по досиетата извърши проверка на кандидатите за кметове, регистрирани за участие в местния вот. Проверени са 4 422 лица, а останалите 2319 претенденти не подлежат на проверка за агентурно минало, тъй като са родени след 16 юли 1973 г.

Резултатите показват, че 137 от кандидатите за кметове в страната имат агентурно досие, пише ТОПНОВИНИ.

Най-много агенти на ДС има в редиците на БСП – общо 29. Те са издигнати самостоятелно или в коалиции за предстоящия кметски вот. Сред най-интересните имена са тези на кандидате за кметове на Разград - Денчо Бояджиев, на Ябланица – Димитър Драганов. С агентурно минало са още претендентът за кметския пост в  Сливница  - Георги Георгиев, който е издигнат в коалиция с АБВ и кандидатът за кмет на община Средец – Иван Кичев, който е подкрепен в коалиция с ПП „Възраждане“. Агенти в ДС са били кандидатите на левицата в Ихтиман – Иванко Пандезов, в Брегово – Милчо Въков, в Правец – Румен Гунински и в Джебел – Ясен Устренски. Принадлежност към службите е установено и за номинацията на социалистите в Чепеларе - Пантелей Мемцов и в Брусарци – Румен Савов.

Сред кандидатите на ГЕРБ 24 са с агентурно минало. Сред тях се открояват имената на кандидатите за кметове на Шумен – Любомир Христов и на Сливо поле – Валентин Атанасов. Интересен факт е, че в две кметства в Монтанско ГЕРБ и СДС подкрепят бивши агенти на ДС. Това са Борис Цветков в с. Габровница,  Георги Цеков в с. Долно Белотинци.

СДС самостоятелно са издигнали двама кандидати, които са работели за ДС. Това са претендентът за кмет на Кърджали – Иван Коларов и Величко Станчев, който участва в надпреварата за кметския пост в казанлъшкото село Дунавци.

17 са бившите ченгета сред номинациите на ДПС. С досиета в ДС са кандидатите на движението в Русе - Дауд Ибрям, в Тутракан – Нехат Кантаров. В коалиция с НДСВ движението издига кандидатурата на Иляз Ибишев в хаджидимовското село Блатска.

Следва ВМРО с 11 кандидати с агентурно минало. Двама от тях са общи с ГЕРБ и СДС, а един е споделен с АБВ и НФСБ в коалиционен формат. За ДС са работили кандидатите на партията за кмет на Провадия - Дамян Неделчев, на Созопол -Костадин Мархолев, на Трекляно - Митко Димов и на Сливница - Петър Стойков. В коалиция с „Воля“ Патриотите издигат за кмет на Копривщица Иван Лесков, който също е с агентурно минало. Партията на Каракачанов дори предлага бивш агент за кмет на столичния район „Красно село“ - Христо Христов.

„Воля“ на Веселин Марешки се отчита с още двама кандидати с досие - общо трима с претендента за Копривщица. Останалите двама са кандидатът за кмет на Каварна – Миглен Манов и претендента за кмет на никополското село Въбел – Дарин Кинов.

НФСБ има една кандидатура, свързана с тоталитарните служби - кандидатът за кмет на Смолян - Владимир Гърбелов.

И сред номинациите на „Демократична България“ има 1 представител, който е бил агент на ДС – това е кандидатът за кмет на кметство Бенковски в община Аврен - Илко Златев. От дясната коалиция вече обявиха, че оттеглят подкрепата си за Златев.

Общо 7 са бившите ченгета сред кандидатите за районни кметове в столицата. Освен издигнатия от ВМРО кмет за район „Красно село“ с агентурно минало са още Никола Вучев от „Движение ЗАЕДНО за промяна“- също кандидат да оглави района. В район „Искър“ партия „Българско национално обединение“ издига агент на ДС - Валентин Христов, а в район „Кремиковци“ с агентурно минало е представителят на коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“ Емил Димитров. С минало в тоталитарните комунистически служби са и претендентите за районен кмет в „Изгрев" Калин Манов, номиниран от „Национална републиканска партия“, претендентът за район „Средец“ Кристиян Кръстев от „Движение ЗАЕДНО за промяна“ и кандидатът за кмет на район „Люлин“ Максим Велков издигнат от „Ние, Гражданите“.

Пълният списък на кандидатите, за които е установена принадлежност към ДС може да откриете ТУК.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети