Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 14 дни след началото на войната – правителството представи кризисен щаб и мерки (ВИДЕО)

Политика

14 дни след началото на войната – правителството представи кризисен щаб и мерки (ВИДЕО)

14 дни след началото на войната – правителството представи кризисен щаб и мерки (ВИДЕО) - Tribune.bg

В специално видео обръщение вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова обяви структурата на кризисния щаб към МС, който работи за управление на кризата, свързана с войната в Украйна.

„Ами ако се беше случило на мен?” – пита в  началото на обръщението Костадинова като опитва да се постави на мястото на бежанците.

„Ще осигурим ли подслон и храна – безкомпромисно Да. Медицински грижи и прсихологическа помощ- безкомпромисно Да. Дали трябва да им дадем време да се успокоят и установят – със сигурност Да. Денонощно работим и покусени оп ужаса на войната е време да ви споделим какво прави правителството за справяне с кризата. Имаме сформирам кризисен щаб с 6 работни групи. Той се ръководи от полк. Валери Рачев”, каза тя в обръщението.

Днес на МС е било взето решение за предоставяне на временна закрила. „От петък на граничните пунктове гражданите от Украйна, които желаят временна закрила, ще може да получат документ, с който да пребивават легитимно в България”, обясни Костадинова. Била е одобрена и програма  за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила. Вицепремиерът обясни, че 3 милиона са събрани от неправителствения сектор, плюс храни и дрехи.

„Днес стартира и Националния единен портал, в който ще има цялата информация за тези, които имат нужда от помощ. Той ще се обновява ежеминутно. Ще има правна помощ, настяняване, съвети, списък с обяви за работа”, обясни тя.

В България има 30 хиляди души, бягащи от войната.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети