Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 14 от 22 общини в Софийска област си избраха кметове

Политика

14 от 22 общини в Софийска област си избраха кметове

14 от 22 общини в Софийска област си избраха кметове - Tribune.bg
Снимка:

Окончателно бяха преброени гласовете на жителите на Софийска област след проведния местен вот в неделя – 29 октомври. В 14 общини вече има избран кмет, докато в 8 населени места ще се проведе балотаж в неделя 5 ноември. 

Община Антон – победител е Андрей Симов с 84,92% от вота на гражданите. При Общинския съвет с най-много гласове са БСП, ГЕРБ и ПП-ДБ със съответно - 29.08%; 28.45% и 27.82%. „Възраждане“ са събрали 14.64%

Община Божурище също има избран кмет на първи тур и това е Георги Димов от „Гергьовден“ с 57,88% от подадените гласове.

За Общинския съвет най-много гласове са събрали от ПП Движение Гергьовден следвани от Местна колалиция начело с Български гласъ. Трети са ГЕРБ. 

Община Ботевград - Иван Гавалюгов от МИР също печели на първия тур с 55,97%. Ситуацията е същата и в Общинския съвет, където партията взима 37.05% от доверието на избирателите, следвана от ГЕРБ с подкрепа 17, 40 на сто. 

Община Годеч също няма да има втори тур. Кметският пост се печели от Радослав Асенов от ГЕРБ с 50,69%. Ситуацията в Общинския съвет също ще бъде с доминирана от ГЕРБ с 40.84%, следвана от МК „Алтернативата на гражданите“ с 30,10%

Община Горна Малина – отива на балотаж като на втори тур се изправят Ангел Жиланов от Инициативен комитет (ИК) с 45,29% и Иван Ников от ЗНС с 16,55%. 25.82% от гласоподавателите са предпочели листата на ГЕРБ за общински съветници, следвани от БСП и България на регионите.

Община Долна баня е категорично за Владимир Джамбазов от ГЕРБ, който събира 92,35% от гласовете. Опонентът му от „Възражане“ получава едва 5,46% от гласувалите. Ситуацията е сходна и за местния парламент - ГЕРБ получава абосолютен превес с получени 92,73% от гласовете.

Община Драгоман ще избере своят градоначалник на 5 ноември. Изборът ще е между Андрей Иванов от ГЕРБ и Ивайло Зарков от МК „Алтернатива на гражданите“. Подредбата на общинския съвет започва идентично – ГЕРБ е с 28.17%, а МК „Алтернатива на гражданите - 20.09%

Община Елин Пелин си избра за кмет Ивайло Симеонов от „България на регионите (ВМРО-БНД и ИТН)“, който събира 57,73% доверие. Коалицията има 49.48 на сто в местния парламент, ГЕРБ взима 17.26%

Община Етрополе ще избира на втори тур. На балотаж се изправят Владимир Александров от Местна коалиция „БСП за България“ и Димитър Димитров от Местна коалиция „Коалиция ЛЕВИЦАТА!“. Общинският съвет ще се подреди в същия ред като трети е ГЕРБ с 11.07%

Община Златица също ще решава за своя градоначалник идната неделя. Един срещу друг се явяват Любомир Цветков от „Българска социалдемокрация – Евролевица“ и Елена Герасимова от „Български социалдемократи“. За местния парламент с изравнени сили са „Български социалдемократи“ и „ЛЕВИЦАТА!“. Трети е ГЕРБ, а на дъното са ПП-ДБ с 1.12%.

Община Ихтиман отива на балотаж, а него се явяват Калоян Илиев от ГЕРБ и Милена Чомакова от МИР. Конфигурацията в общинския съвет ще бъде интересна. Най-много ще са общинските съветници на ГЕРБ - 37.18%, след това на МИР- 14.06%, а местни парламентаристи ще имат и от „Евророма“ - 11.67%

Община Копривщица ще си избере жена за кмет идващата неделя.

Балотаж във възрожденския град ще бъде между Бойка Дюлгярова от ГЕРБ и Мария Тороманова от БСП. Местният парламент се подрежда ГЕРБ - 39.29%, БСП- 21.05%, „Възраждане“- 20.69%, ВМРО, ДПС, ПП-ДБ и ИТН.

Община Костенец има новоизбран кмет и той е предложението на ГЕРБ Йордан Ангелов, който събра 65,97% от гласовете на съгражданите си. Далеч след него остава Пламен Чолаков от „Бъдеще за родината“. Общинският съвет ще се съобразява с ГЕРБ, който събра 62,40% от доверието на гласоподавателите.

Община Костинброд също ще се управява от ГЕРБ. Там печели Трайко Младенов, който получи 53,10% от доверието. Бъдещи общинари ще има от ГЕРБ, МК „Граждани за общината“ и БСП.

Община Мирково избра Цветанка Йотина от КОД. Тя е избрана от 67,21% от пусналите бюлетини.

„Консервативно Обединение на Десницата“ взимат 40% или 400 гласа за местния парламент, следвани от „Възраждане“- 20.70% и ГЕРБ- 19.40%.

Община Пирдоп ще решава на балатож кметския пост. Изборът ще е между Ангел Геров от „БСП за България“ и Васил Кафеджиев от „Земеделски народен съюз“. Ситуацията в общинския съвет се преповтаря и допълва от ГЕРБ, „Ние идваме“, ПП-ДБ и други.

Община Правец ще се управлява от Румен Гунински от „БСП за България“. Мнозинството в местния парламент също отива при левицата следвана от ГЕРБ - 22.04%  и ПП-ДБ- 11.50%.

Община Самоков ще има оспорван балотаж между Ангел Джоргов ГЕРБ и Владимир Георгиев от „БСП за България“. Резултатът е 45.07% за Джоргов, а Георгиев събира  43.46%. Първата позиция за общинския съвет също е за ГЕРБ, следвана от „БСП за България“ и „ОБТ Български лейбъристи“- 20.20%. ПП-ДБ имат 4.95%

Община Своге има кмет от първия тур – Емил Иванов с 61,33%.ПП“Движение България напред“ печели и местният парламент с 48,10%. В състава му със сигурност влизат ГЕРБ и „БСП за България“.

Община Сливница ще се управлява от Васко Стоилков от ГЕРБ. Сходни проценти за местния парламент получават ГЕРБ и Коалиция „Алтернатива на гражданите“. Следват „Заедно за силна община“, „Бъдеще за родината“ и „Възраждане“.

Община Чавдар също ще си спести балотаж. Там кмет ще бъде Григор Даулов, който взима 65.69%. Социалитите ще са нй-много в

местния парламент, втори са ВМРО, трети и четвърти са „Възраждане“ и ГЕРБ.

Община Челопеч категорично се печели от ГЕРБ и кметът Алекси Кесяков. Общинският съвет обаче има доминация на ПП-ДБ с 32.00%, следвани от ГЕРБ с 28.00 на сто и „БСП за България“- 18.90%.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети