Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 16 партии сформираха Местна коалиция "БСП за България" и издигнаха Ваня Григорова за кмет на София

Политика

16 партии сформираха Местна коалиция "БСП за България" и издигнаха Ваня Григорова за кмет на София

16 партии сформираха Местна коалиция БСП за България и издигнаха Ваня Григорова за кмет на София - Tribune.bg

Общо 16 партии формираха Местна коалиция "БСП за България" и издигнаха Ваня Григорова за кмет на София. Това се случи на знаково място - в къщата-музей на Димитър Благоев, известна и като литературен салон "Старинният файтон", в столицата - в Деня на София. Веднага след подписването на споразумението, Местна коалиция "БСП за България" подаде документи за регистрация в Общинската избирателна комисия.

Подписите си под споразумението поставиха Иван Таков, представляващ Коалиция "БСП за България", в която влизат ПП "Българска социалистическа партия", ПП "Политически клуб "Екогласност" и ПП "Политически клуб "Тракия"; Костадин Паскалев, представляващ Коалиция "ЛЕВИЦАТА!", в която влизат ПП АБВ (Алтернатива за българско възраждане), ПП "Изправи се, България" и ПП "Движение 21"; Валентин Григоров и Тинка Стоилкова, представляващи Коалиция "Неутрална България", в която влизат Комунистическа партия на България, Българска комунистическа партия, Партия на българските комунисти, "Нова сила" и "Русофили за възраждане на отечеството"; Цветан Миньовски, представляващ Коалиция "Алтернативата на гражданите", която включва ПП "Зелена партия", ПП "Българската левица", ПП "Обединена социалдемокрация", ПП "Движение за социален хуманизъм", както и Мирослав Паскалев, представител на ПП "Атака".

"Правим тази коалиция, защото София трябва да бъде на всички. А не на определена група от хора, които 30 години управляват този град, а мнозинството страда от това управление, каза председателят на БСП - София Иван Таков. - Затова се събрахме. Затова избрахме наш кандидат за кмет да бъде Ваня Григорова. Затова ще регистрираме обща листа за общински съветници".

Иван Таков нарече София - столица на шокиращите неравенства и изброи аргументи за това свое твърдение. "За последните десет години разликата между доходите на най-богатите и най-бедните се е увеличила почти двойно. Затворени и добре поддържани комплекси съжителстват със занемарени и презастроени квартали. Лъскави и добре оборудвани частни болници се конкурират с изнемогващи и разпадащи се общински здравни заведения, отбеляза той. - Причината за тези контрасти е, че градът се управлява не като политическа демокрация, а като пазарна диктатура. Нейните проводници, като не могат да гарантират достойно бъдеще за всички, предлагат омраза в токсични количества и водят "героични" битки с миналото".

Председателят на БСП - София беше категоричен, че един демократичен град трябва да бъде управляван чрез принципите на свободата, справедливостта и солидарността. "Затова, ние, прогресивните леви сили, правим тази коалиция с амбицията да възстановим правдата и справедливостта в нашия град, каза още Иван Таков. - Време е мнозинството от хората в София да се почувстват представени в управлението на града. Ние им даваме тази възможност. Ние сме алтернативата на досегашното статукво в Столична община.

Сега всичко е в ръцете на тези хора, на всички, които досега се чувстваха непредставени в управлението на София. Аз знам какво ще кажат утре онези, които ограбиха София през последните 30 години - че това е коалиция на комунистите. И още сега ще им кажа - не, това не е коалиция на комунистите. Това е коалиция на непредставените в управлението на Столична община. На угнетените от досегашните управляващи в Столична община през последните 30 години".

"Тръгваме на избори обединени, каза кандидатът за кмет на МК "БСП за България" Ваня Григорова. - Използвам символиката на мястото, за да припомня, че основателят на българската социалдемокрация Димитър Благоев-Дядото, заедно с Георги Кирков, са първите в историята общински съветници от левицата в София, избрани през 1911 година. В своята програма те поставят ключови проблеми за работещите хора като минимална работна надница в общинските предприятия и служби; създаване на общинско здравеопазване; прогресивно данъчно облагане на общинско ниво; хигиенизиране и благоустрояване на работническите и крайните квартали. Три години по-късно активно подкрепят избухналата стачка срещу - забележете!, концесионера на градския транспорт – анонимното белгийско дружество "Електрически трамваи за София". Ватманите се борят за преминаване от 9 на 8-часов работен ден, минимална надница от 5 лева, 36 часа задължителна непрекъсната почивка седмично, връщане на уволнените техни колеги на работа и пр. Нищо ново под слънцето! Днес в редица сфери заварваме същите проблеми, каквито са били и преди 114 години. Залавяме се с тяхното решаване. Неслучайно настоявах в коалиционната листа да има квота за синдикалисти, представители на работещите хора".

Ваня Григорова благодари за подкрепата на всички коалиции и партии в МК "БСП за България" . "Ценя всяка подкрепа за изпълнение на целите, които сме си поставили, добави тя. - Оттук нататък е много важно да разширяваме още повече коалицията с партии, граждански движения, но и най-вече с още много съмишленици сред политически непредставените хора. Както и друг път съм казвала, истинското конституционно мнозинство не само в София, но и в цялата страна, е това на работещите хора - въпросът е те да осъзнаят своя интерес".

Костадин Паскалев, който подписа коалиционното споразумение от името на Коалиция "ЛЕВИЦАТА!" изрази задоволство от факта, че има разум, който позволява да бъде предложена алтернатива в управлението на столицата. "Тази алтернатива е крайно необходима, отбеляза той. - Столицата се нуждае от справедливост, нуждае се от надежда и от вяра, че това може да се случи. Аз се обръщам към хората, които не са загубили своята вяра и надежда, че нещата в София може да се променят. Честит празник, столичани! Да ни е честита Ваня Григорова! Успех!".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети