Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 20% от българите подкрепят кабинета на акад. Денков. Радев с най-висок личен рейтинг

Политика

20% от българите подкрепят кабинета на акад. Денков. Радев с най-висок личен рейтинг

20% от българите подкрепят кабинета на акад. Денков. Радев с най-висок личен рейтинг - Tribune.bg
Снимка:
Министерски съвет

Доверието на българите към правителството е 20 на сто, сочи последното проучване на "Маркет линкс".

"С 20% доверие се ползва кабинетът, като това не е висока стартова позиция, за който и да било кабинет, но от друга страна трябва да се имат предвид разбира се обстоятелствата, при които се случи това политическо развитие. А именно изключително високо политическо напрежение", коментира социологът Добромир Живков .

Резултатите са от националното проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и "Маркет ЛИНКС", проведено сред 1012 лица над 18 г. в страната в периода 11 - 18 август 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

"Това правителство за момента успява за тези два места все пак да поддържа макар и не високото ниво, с което стартира. Наблюдава се и успокоение у обществото. Намаляват хората, които казват, че държавата не се развива в правилната посока и то значително намалява. Тоест вече стигаме до някакви такива условно казано нива на успокоение на обществото ни", добави социологът по бТВ.

Доверието в институциите също бележи леко повишение от 9% вече имаме 11% по-висок рейтинг на Народното събрание, коментира социологът.

"Все пак парламентът работи и има перспектива да продължава да работи. Българите започват да виждат как институциите се задвижват и изпълняват своите функции макар с все още налични сериозни дефицити в много области", добави Живков.

"49-ото народно събрание стартира много ниско с 9% доверие, но имаме развитие - до 11%. В този смисъл отново казвам, че се успокояват нещата и българите виждат как институциите се задвижват и вършат работата си".

На ниво доверие към личности президентът запазва водещата си позиция.

Според данните президентът Румен Радев е първи по доверие - с 41%, следват го вицепремиерът и ротационен премиер Мария Габриел с 25 на сто и министър-председателят Николай Денков, който има 23%.

"Президентът с 41% има най-висока степен на доверие, но тук все пак има условност, той се движи между разделение, различна е картината спрямо времето, когато беше преизбран. Президентът усилва у едни слоеве подкрепата, но с идеята, че сред едни печели, а сред други губи, се случва една поляризация", е прочитът на Живков. Според него "не е голяма изненадата, и двете политически фигури стоят еднакво, с някакво предимство на Габриел".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети