Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „24 часа“: Ивайло Цветков-Нойзи и Любен Дилов-син в листите на ГЕРБ

Политика

„24 часа“: Ивайло Цветков-Нойзи и Любен Дилов-син в листите на ГЕРБ

24 часа: Ивайло Цветков-Нойзи и Любен Дилов-син в листите на ГЕРБ - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ избира за водачи на листите си видни лица от екрана

Източник: Митьо Маринов, „24 часа“

Видни лица от екрана ще са свежият полъх в ГЕРБ за изборите напролет. Министрите от кабинета „Борисов 3“ и най-изявените депутати на ГЕРБ традиционно ще водят листи, но към тях се договаря присъединяването на Ивайло Цветков-Нойзи и Любен Дилов-син за първи позиции и няколко други медийни личности на избираеми места. Според източници още преди месец Нойзи е получил предложението да оглави една от столичните листи като представител от гражданската квота, а той се съгласил. Това е и голямата изненада за 24-и МИР. Останалите два софийски района традиционно се водят от премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев

През 2017 г. Ивайло Цветков-Нойзи бе едно от лицата на коалицията „Нова република”, която бе организирана около основаната от бившия премиер Иван Костов партия ДСБ. Журналистът се свързва с култовото през 90-те години списание „Егоист” - идеологическата основа на това, което днес се нарича „градска десница”.

Ивайло Цветков-Нойзи Ивайло Цветков-Нойзи

Любен Дилов-син декларира симпатията си към управляващите преди 2 г. Тогава той застана до Борисов в партийната му централа, а движението му „Гергьовден” се присъедини към коалицията на ГЕРБ и СДС за евроизборите. В листите се спрягат имената и на други журналисти. Целта била с имиджа си на интелектуалци и умението да говорят те да представят ГЕРБ с ясен и различен от досегашния език от трибуната на парламента.

Любен Дилов-синЛюбен Дилов-син

И, разбира се, да привлекат периферия към твърдия партиен електорат в предизборната кампания.

Водещите на спрялото предаване „Плюс-минус“ по Нова телевизия Кузман Илиев и Владимир Сиркаров, които са и видни икономисти, може също да са част от изборните листи.

Кузман Илиев и Владимир СиркаровКузман Илиев и Владимир Сиркаров

Именно пред тях двамата и други млади икономисти през юни миналата година Бойко Борисов настоятелно заговори за проветряване на листите за предстоящия вот.

Официално „проветряването“ на листите на ГЕРБ се случва с номинации от местните структури и одобрение на ИК на ГЕРБ. Всеки партиец имаше правото да предложи 3 имена. Неофициално с тази задача са се заели бившият финансов министър Владислав Горанов и директорът на Института за дясна политика Георги Харизанов.

Горанов слага водачите на листите, а Харизанов добавя новите лица. За този слух пръв проговори бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.  Харизанов категорично отрече да има каквото и да било общо с бъдещите депутатски листи. „Няма да ставам депутат. Не желая да ставам депутат. Няма да водя листи, да съставям листи, да участвам в листи и да чакам гората да се разлисти”, написа Харизанов в края на януари във Фейсбук.

Противно на това обаче само преди седмица той заяви пред БНР, че е добре запознат с листите на ГЕРБ, като посочи, че нови лица ще има и ще са популярни имена. „Неизвестни не. Може би нови в политиката, но не неизвестни”, бяха точните думи на Харизанов.

Категорични засега са близо половината от водачите в изборните райони. Както вече „24 часа” писа, Борисов залага на министрите си.

Премиерът освен в 25-и МИР в София по традиция ще поведе и в Пловдив - в пряка лидерска битка и на двете места с Корнелия Нинова.

Томислав Дончев отново е в 23-и МИР в София и родното си Габрово. Третият двоен водач е здравният министър проф. Костадин Ангелов - Варна и Велико Търново. И друг министър, влязъл в управлението като експерт и доскоро външен за ГЕРБ, става водач - социалната Деница Сачева в Добрич. Тя обаче вече е партиен координатор там. Спортният министър Красен Кралев този път ще оглави в Русе.

Външнният министър Екатерина Захариева ще запази лидерската позиция в Пазарджик, откъдето е родом.

Регионалната Петя Аврамова ще е във Враца, в Търговище - Теменужка Петкова, в Ловеч - Николай Нанков.

В Сливен повежда земеделският министър Десислава Танева, в Стара Загора водач ще е Красимир Вълчев, а в Смолян очаквано шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която е избирана от там в 4 поредни парламента. Позицията си в Кърджали запазва председателят на парламента Цвета Караянчева, макар да бе вариант и за Пловдив-област. За София-област в такъв случай остава Николина Ангелкова. За финансовия министър Кирил Ананиев бил отреден Перник.

Изненада се очаква в Бургас, където се спрягаше бившият екоминистър Ивелина Василева, но напоследък се заговори и за депутата Тома Биков. Според други източници обаче възможен водач там е Любен Дилов. Журналистът, писател и бохем определено е морски човек, много запален гмуркач и сред организаторите на уникалната операция по почистването на разлива от нефт от потъналия кораб „Мопанг” през 2018 г.

Самият Владислав Горанов очевидно вече не иска да е под силните прожектори нито в политиката, нито в личния си живот и надали ще се кандидатира. Но колегата му вътрешен министър Младен Маринов, с когото едновременно бяха освободени от Борисов като демонстрация, че ГЕРБ се чисти от сочени за свързани с ДПС министри, щял да участва. Единият вариант бил Младен Маринов да поеме проблемния за партията Благоевград.  Там през 2017 г. водач бе Цветан Цветанов, именно той цепна местната структура. Другият вариант бил Плевен, където пък преди 4 г. ГЕРБ издигна ексминистър Ивайло Московски.

В Хасково се очаква друго завръщане - на реабилитирания след добрия резултат на местните избори и делата му срещу Елена Йончева - Делян Добрев.

Шефката на парламентарната комисия по образованието Милена Дамянова пък вероятно ще води в Силистра, откъдето преди 4 г. влезе Горанов. Непотвърдени остават Видин, Шумен и Ямбол. И в трите области партийците не са сред най-сплотените, нито с похвални резултати на местния вот 2019.

Всички структури на ГЕРБ имат забрана да разкриват номинациите. Срокът за издигането на кандидатите изтече на 8 февруари.

Неколцина от СДС влизат в общите листи. Очаква се 5-ата позиция в Пловдив да е за председателя Румен Христов. В София на избираемо място ще е Илия Лазаров.

ГЕРБ и СДС все още не са подписали споразумението си за обща коалиция. Крайният срок за регистрацията в ЦИК е 17 февруари, а листите се внасят до 2 март.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (8)

Бай Гроздан Сега какви плювни и псувни ще има от страна на Де-е-е-еБъ шлякатарниците, не е истина!
15.02.2021 12:02 / Отговор
Ивайло Нойзи Цветков Режимът на Борисов, макар и “хлабав” в сравнение с неговия мокър сън Орбан, наистина върви към “безпросветен абсолютизъм”, диктатура на тъпите копелета от низините. Нещо като успял милиционериат, да пази Господ. ГЕРБ , милиционерските души, отдавна вече не са калинки, а скакалци – изяждат повсеместно самото бъдеще на тази нация.
15.02.2021 12:50 / Отговор
Отговор Тролчо, "хлабав" ти е свинтерът, и допускам че отново ще ни залееш с тролско разстройство!
15.02.2021 13:14
Киро Бизона Понеже бай Гроздан ги разкри какви плювни и псувни ще има, сега някакъв с две мозъчни гънки и двуцифрено IQ – с десетична запетая между цифрите – се опитва да слага в устата на Нойзи неща, които той не е казал, иначе нямаше да бъде в листите на ГЕРБ. Пръдливеца се има за много голям и фин манипулатор с недъгавия опит за интрига, която е изтропал тук, ама си личи от 100 км, че си е най-обикновен селски ерген, тъп като слонски гъз, наметнат с ямурлук и с гега в ръка, връщащ стадото овце, щото са влезли в чужд имот. Пак пиши, дрисльо, много ни забавляваш!
15.02.2021 13:20
Ивайло Нойзи Цветков Напротив това са думи на Ивайло Нойзи Цветков, може да ги проверите. Не е лесно да си прост трол на ГЕРБ и да лъжеш навсякъде. Ето я статията, от които ги цитирам: https://offnews.bg/nashite-avtori/res-lvi-bezprosveten-absoliutizam-698872.html

Сега ще ми се извините ли? Разбира се, че не, нали сте прост платен трол на ГЕРБ и са ви активирали да плюете само.
15.02.2021 13:40
Киберсигурност към ГДБОП...... Този трол на ДБКП ще бъде открит по IP адреса и ще бъде осъден за кражба на чужда самоличност....
15.02.2021 14:13
Киберсигурност към ГДБОП.. Този трол на ДБКП ще бъде открит по IP адреса и ще бъде осъден за кражба на чужда самоличност (на Нойзи)....
15.02.2021 14:16
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати