Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „24 часа“: Шефът на НСО изстрелял любима и секретарка на по-добре платени позиции

Политика

„24 часа“: Шефът на НСО изстрелял любима и секретарка на по-добре платени позиции

24 часа: Шефът на НСО изстрелял любима и секретарка на по-добре платени позиции - Tribune.bg
Снимка:

Две дами са получили особено отношение и помощ за кариерното си израстване от началника на Националната служба за охрана.

Бригаден генерал Красимир Станчев открил нова длъжност в службата за жената, с която живее на семейни начала - Пенка Евтимова. Секретарката му Мария Чучукова пък била преназначена в отдел “Координация и административно обслужване”. И двете рокади били направени по-малко от месец, след като Станчев оглавил НСО.

Това били част от проучените и потвърдени сигнали за конфликт на интереси, които пристигнали в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), твърдят достоверни източници. От самата комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, отказаха както коментар, така и да обявят кога ще финишира проверката на генерал Станчев.

За съществуването на подобни сигнали се разбра през януари от ПИК. После - на 22 януари, самата комисия съобщи, че започва проверки на шестима висши чиновници, сред които и началникът на НСО.

Пред “24 часа” генерал Станчев обяснил преди дни, че от неговата служба са предоставил всички поискани документи от КПКОНПИ и са дали възможности на антикорупционната комисия да се запознае с казусите. Шефът на НСО категорично отрича да е назначавал близки до него хора.

Казусът в службата за охрана на властта привлича интерес заради идентичната ситуация с друг скандал, избухнал около президента Румен Радев по времето, когато той ръководи военно-въздушните сили. Тогава генералът назначава на два щата своя ПР Десислава Генчева, която по-късно става Радева.

Вероятно по същата причина, по която двете дами от НСО са израснали светкавично кариерно след назначаването на генерал Станчев, заради по-високо заплащане на труда им.

Според сигнала до антикорупционната комисия в НСО Пенка Евтимова оглавила несъществуващия дотогава пост началник на сектор “Психологическо осигуряване”.

Колеги обясняват близостта им с факта, че дамата не само придружавала генерал Станчев в служебните му пътувания, но двойката почивала заедно през лятото. Според авторите на сигнала това било естествено, тъй като двамата живеели заедно.

Като неестествено обаче те приемат повишението на Евтимова само двайсетина дни, след като Станчев е оглавил НСО на 20 септември 2019 г.

Аналогична била ситуацията със секретарката на шефа на НСО Мария Чучукова Тя пък била преназначена в отдел “Координация и административно обслужване”.

Обект на проверката в НСО е и друго кадрово решение на Красимир Станчев, което може и да е свързано с политическа препоръка.

Цветан Матеев, който бил в сектор “Въоръжение и пожарна безопасност”, без необходимата квалификация и стаж, бил поставен да отговаря за транспорта и експлоатацията в НСО. Така Матеев се превърнал във фактор в службата, който участва в обществени поръчки.

След местните избори през 2019 г. в НСО се обсъжда конфуз около присъствието на Матеев на пленум на БСП като персонална охрана, каквато той не би трябвало да бъде, тъй като по това време отговарял за пожарната безопасност в службата. Според непотвърдена информация негов началник го изпратил на “Позитано” да охранява, без обаче тази задача да е описана в документите на НСО.

Проверката на антикоруционната комисия била осуетила други рокади, готвени от Красимир Станчев. За назначение се готвели близки негови приятели, но единият се оказал без шофьорска книжка, а другите двама изкарали двойка на изпита по физическа подготовка.

В интервюто пред “24 часа” ген. Станчев категорично отрече да е издигал в служебната йерархия близки хора.

“Издигам само хора, които са изявени професионално. Абсолютно ясно ми е какво се случваше през едни изминали години”, каза тогава шефът на НСО.

Според него в предишни периоди на ръководни позиции били слагани хора без да имат дори ръководен стаж по закон, без образователен ценз. “Имахме хора, за които се грижеха да ги издигнат в длъжност и понеже те бяха изключително млади, се стигна дотам да се променят коефициентите за кадрово развитие и той от 24 падна на 10. И всичко това преследваше назначаването на един човек на дадена длъжност”, каза Станчев.

Той твърди, че никого не бил махнал от службата, а някои хора ги понижил в длъжности, за които отговаряла тяхната квалификация.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп