Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 3 часа скандали на дискусия в парламента за ветрогенераторите в морето

Политика

3 часа скандали на дискусия в парламента за ветрогенераторите в морето

3 часа скандали на дискусия в парламента за ветрогенераторите в морето - Tribune.bg
Снимка:

Кръгла маса в парламента относно новия закон за изграждането на ветрогенератори в Черно море едва не се провали, благодарение на намесата на председателя на енергийната комисия Делян Добрев. Организаторът на дискусията депутатът Ивайло Мирчев от ДБ се оказа в командировка и първоначално бе заместен от колегата си д-р Александър Симидчиев.

От туристическия, рибарския, хотелиерския и ресторантьорския бранш поискаха предложените нормативни промени да се оттеглят. Според хотелиери перките влияят много негативно на насекомите и по-конкретно на пчелите, които са ключови за природата.

"Ние сме обречени да виждаме перките. Вятърни паркове съм виждал в Северно море. Но там при 12 градуса не отиваш да се печеш - там няма развит туризъм. Обричате целия туристически бранш на гибел. Става въпрос за лобистки интереси", твърди хотелиерът Атанас Карагеоргиев. Той разказа, че е поставил соларни панели на хотела си в опит да съдейства на промените за зелена енергия, но че енергоразпределителните дружества веднага са променили условията си, така че да изкупуват ток на "унизително ниска цена".

"Къде е инициаторът на тази среща? Аз не бях поканен и не исках да участвам, но няма никой от вносителите, затова дойдох", обърна се към участниците в дискусията председателят на енергийната комисия и бивш енергиен министър Делян Добрев. Добрев се обърна към д-р Александър Симидчиев с думите, че са го "пратили да се срамува" и иззе ролята на водещ. Бившият енергиен министър увери всички присъстващи, че законопроектът няма да се гледа на второ четене в енергийната комисия, докато не бъдат получени всички становища на заинтересованите страни. Делян Добрев обяви, че кръглата маса в този си вид е абсолютно ненужна и предложи всички, които имат възражения, да изпратят писмена становища по предложения закон.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов предупреди вносителите на законопроекта да не очакват подкрепа от туристическия бранш. По думите му сега е най-лошият момент за изграждане на офшорни ветропаркове - четири години след пандемията от коронавирус и две години след началото на войната в Украйна, когато българската икономика още се възстановява от ударите.

"Да си сложим перките в морето – няма да стане! Избори ще дойдат пак", предупреди Алибегов.

Депутатът Борислав Гуцанов призова ДБ да не организират други подобни формални обсъждания. Така след близо три часа спорове д-р Александър Симидчиев обяви, че е записал всички забележки на участниците в кръглата маса и прекрати дискусията.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети