Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 3 март срещу 24 май - общественици и политици поставят темата на национален реферундим

Политика

3 март срещу 24 май - общественици и политици поставят темата на национален реферундим

3 март срещу 24 май - общественици и политици поставят темата на национален реферундим - Tribune.bg

„Имаме готовност да поставим този въпрос на всенародно допитване чрез референдум“, обяви евродепутатът Петър Витанов на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

 „Тук сме се събрали хора с най-различни професии и политически пристрастия, но обединени от общонародната кауза да защитим Трети март като национален празник“, разясни още той.

Сред присъствалите на пресконференцията бяха историкът проф. Искра Баева, бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски, юристът Явор Нотев, журналистът Явор Дачков.

В края на юли ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС внесоха в парламента общ законопроект за промени в Конституцията. Едно от предложенията в него е 24 май да замени 3 март и да стане национален празник на страната.

„За нас Трети март е кулминацията на една петвековна борба за освобождение. Трети март е линията между оковите и свободата. Трети март е раждането на нашата съвременна държава и Трети март олицетворява подвига на десетките, стотици хиляди загинали за свободата на България, посочи Петър Витанов. Тук сме хора, които се опитваме да се противопоставим на този опит за подмяна на историята в името на някои конюнктурни цели“, допълни Витанов.

Евродепутатът посочи, че в основната част на инициативата са представители на научната общност, сред които проф. Искра Баева, проф. Пламен Митев, проф. Валери Стефанов, акад. Иван Юхновски; държавници и политици - Георги Първанов, Георги Кадиев, Весела Лечева; журналисти - Виза Недялкова, Явор Дачков, Велислава Дърева; лекари, артисти и спортисти, сред които Тервел Пулев.

В отговор на въпрос Витанов каза, че президентът Румен Радев не е част от инициативата. Идеята не е да правим политическа партия, а да зададем въпроса иска ли българският народ да смени националния си празник, обясни той. 

Витанов поясни също, че сред хората, подкрепящи инициативата за Трети март, има такива, които са били част от инициативния комитет за издигане на Радев за втори мандат, но има и хора, които го критикуват, и призова да не се прави паралел. Той коментира, че очаква някаква подкрепа и от политически партии. Витанов посочи, че акцент на тази инициатива ще бъдат и историческите дискусии.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети