Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 3 пъти повече мъже от жени: 4850 са кандидат-депутатите за новия парламент

Политика

3 пъти повече мъже от жени: 4850 са кандидат-депутатите за новия парламент

3 пъти повече мъже от жени: 4850 са кандидат-депутатите за новия парламент - Tribune.bg
Снимка:

4850 кандидати за депутати са регистрирани, 1378 са жени, 3480 са мъже. 1172 от тях са кандидати в два района. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева, предаде БГНЕС.

До последния момент постъпват искания за заличаване на кандидати, затова тези числа ще се променят. Има заявени 12 640 СИК в страната и извън страната, това също ще търпи промяна, тъй като 48 часа преди изборния ден ще се образуват секции в лечебни заведения и други социални институти, уточни Матева.

В 9353 секции ще се гласува с машини. Извън страната ще се гласува в общо 719 секции в 57 държави, в 157 от тях ще се гласува с машина, заяви още Матева.

Извън страната ЦИК прие решение и назначи съставите на членове на комисии, добави Матева. Вече започват и обученията на СИК, съобщи зам.-председателят на ЦИК. Тя добави, че за частичните местни избори на 20 октомври ще се гласува с 249 машини.

На 16 октомври от 10 ч. „Информационно обслужване“ АД ще направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.

От ЦИК уточниха и че при над 9000 от машините за гласуване не е изтекъл срокът им за госност, а тяхната гаранция.

"Това означава, че поддържането на тези машини в случай на повреда вече не става за сметка на доставчика, а за сметка на собственика на тези устройства – българската държава", уточни Росица Матева.

Имаме регистрирани 11 организации с наблюдатели, нека те да регистрират своите наблюдатели и да получат своите удостоверения. Имаме 2 социологически агенции, срокът за подаване на заявления за тях е до 17 октомври 17 ч.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети