Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 338 дарители са дали близо 1,8 млн. лв. на партиите на последните избори

Политика

338 дарители са дали близо 1,8 млн. лв. на партиите на последните избори

338 дарители са дали близо 1,8 млн. лв. на партиите на последните избори - Tribune.bg
Снимка:

 Общо 1 790 000 лв. са били дарените на партии средства на последните избори на 2 октомври 2022 г. към всички участници. Общо дарителите са били 338. Такъв отчет направи пред бюджетната комисия председателят Цветан Цветков, който беше поканен на изслушване във връзка с казуса Nexo.

Конкретно за „Демократична България“ дарителите са 32, общият размер на даренията е 211 000 лв.

Шефът на Сметна палата обясни, че и по време на предизборната кампания имената на дарителите на „Спаси София" могат да се разберат, като това се отнася за която и да е партия или за когото и да е участник в изборите.

Сметната палата извършва проверки на размера на даренията, дадени от физически лица на политически партии, а няма механизми да разследва кой каква длъжност заема и чий служител е, подчерта

Цветков.

Nexo не е българска компания, а е регистрирана в Конфедерация Швейцария, като по този начин НАП няма как да направи ревизия на въпросната фирма, заяви шефа на НАП Борис Михайлов.

Сметната палата е установила 68 несъответствия в доходите на дарителите на партиите. При изборите през април и юли 2021 година са установени 11 несъответствия, а при вота през ноември те са достигнали до 57.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети