Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 400 млн. лв. годишно може да печели „Булгартрансгаз“ от хъб „Балкан“

Политика

400 млн. лв. годишно може да печели „Булгартрансгаз“ от хъб „Балкан“

400 млн. лв. годишно може да печели Булгартрансгаз от хъб Балкан - Tribune.bg
Снимка:

МС подготвя промяна в Енергийната стратегия на България

Общественият доставчик „Булгаргаз“ разполага с официална информация от руската „Газпром“, че от 1 януари 2020г. дружеството спира да използва Трансбалканския газопровод през Украйна. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред депутатите от енергийната комисия.

Тъй като министерството на енергетиката вече разполага с предпроектното проучване за изграждането на газопреносния център „Балкан“/ хъб „Балкан“/, министър Петкова съобщи на депутатите, че държавната компания „Булгартрансгаз“ разглежда възможността за разширяване на газопреносната структура на страната и реализирането на проекта. Енергийният министър обяви, че това ще донесе 400 млв. лв. годишно на дружеството.

Стойността на инвестицията е 2.8 млн. лв. за 4 компресорни станции по тръбопровод от Варна до Сърбия“, обяви Петкова. Тя допълни, че от сега действащия договор с „Газпром“ до 2030г. „Булгартрансгаз“ ще получи 2.3 млрд. лв., а перспективата е при осъществяването на хъб “Балкан“ печалбата за компанията да е 7 млрд. лв. за периода от 2020 до 2040г.

Правителството подготвя промяна в Енергийната стратегия на България от 2011г. за сектора на природния газ, обяви още Петкова. Тя съобщи, че това е предизвикало и заседанието на Съвета по енергийна сигурност към МС, за да се обсъди ситуацията. 

Министър Петкова изтъкна пред народните представители, че „Булгартрансгаз“ ще загуби съществена част от приходите си от транзит след реализацията на „Турски поток“ следващата година.

Основна част от приходите на държавната компания от транзит на руски природен газ идват от Турция, посочи министърът на енергетиката. Общо приходите на държавната „Булгартрансгаз“ са 207 млн. лв. на година. „Малко над 125 млн. лв. са приходите от транзит за Турция“, обяви Петкова. От 17 млрд. куб. м транзит на руски газ годишно, 14 млрд. са за Турция, 2 млрд. – за Гърция и около млрд. – за Македония, обяви Петкова.

Ако ние не реагираме адекватно и не променим енергийната стратегия, големите инфраструктурни проекти в региона биха се отразили неблагоприятно във финансово отношение върху българския енергиен сектор и икономика“, заяви тя.

Правителството разглежда и възможността България да заяви участие в новоизграждащия се LNG терминал за втечнен природен газ край Александруполис в Северна Гърция. „Това е много важна задача, която трябва да бъде изпълнена, с оглед реализацията на концепцията за газоразпределителен център и за диверсификация на източниците за доставка на природен газ в България, коментира министър Петкова. Според нея участие в този проект трябва да вземе „Булгартрансгаз“, защото това е компанията, която ще развива мрежата, и ще инвестира в газовата инфраструктура.

В участието ни ние виждаме възможност да придобием до 25% от акционерния капитал на тази проектна компания. Нещо, което „ще ни отвори вратата“ към други различни източници за доставка на природен газ, от САЩ, Катар и Египет“, посочи Петкова.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Кирил Така есамо ще имаме ползи от неко, нека се реализира проекта
01.11.2018 17:05 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети