Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 47-ото Народното събрание разглежда новия Правилник за организацията и дейността си

Политика

47-ото Народното събрание разглежда новия Правилник за организацията и дейността си

47-ото Народното събрание разглежда новия Правилник за организацията и дейността си - Tribune.bg
Снимка:

47-ото Народното събрание разглежда новия Правилник за организацията и дейността си. Той бе изготвен от създадената на 8 декември Временна комисия, чиито председател беше първоначално Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“, а след като тя отиде в изпълнителната власт, мястото й зае Настимир Ананиев.

Единодушно със 165 гласа „за“ депутатите решиха да създадат 24 постоянни комисии в Народното събрание. Двете нови са - комисия по превенция и противодействие на корупцията и Комисия по туризъм.

Председателят и заместник-председателите на парламента вече ще могат да оглавяват тези редовни комисии. Това предложение разгорещи дебатите в зала, като Тома Биков от ГЕРБ обвини новата власт, че иска да си разпредели и ръководството на комисиите.

„Новото мнозинство да каже ние сме следващия ГЕРБ в парламента“, настоя Цончо Ганев от Възраждане. Съпартиецът му Петър Петров поиска да се осигури поне по една комисия на партия от опозицията.

„Оставете 5 човека да ръководят всички комисии, а другите да натискат копчетата. Явно има коалиционни разговори и някои ще бъдат принудени да го подкрепят, но това не е добре за парламентаризма“, коментира Хамид Хамид от ДПС. Още при обсъждането на новия правилник във временната комисия по изготвянето му, той посочи, че от ДБ прокарват този текст, за да може заместник-председателят на НС Атанас Атанасов от обединението да оглави комисията по вътрешна сигурност.

Парламентът реши още всеки народен представител да може да бъде избиран в ръководството само на една постоянна комисия.

Депутатите отхвърлиха предложението на Петър Петров ръководствата на парламентарните комисии да се разпределят пропорционално измежду парламентарно представените партии, въз основа на тяхната представителност в Народното събрание.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати