Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 5 седмици преди изборите: ГЕРБ води с 3. 3 % пред БСП, сочи проучване на „Медиана“

Политика

5 седмици преди изборите: ГЕРБ води с 3. 3 % пред БСП, сочи проучване на „Медиана“

5 седмици преди изборите: ГЕРБ води с 3. 3 % пред БСП, сочи проучване на Медиана - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът може както с 4, така и с 8 партии

Разликата между ГЕРБ и БСП е 3. 3 % . Това показва проучване на агенция „Медиана“ в направеното от тях проучване на обществно-политическите нагласи сред българите през февруари. Изследването е проведено в периода 22-26 февруари 2021 г. с 943 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.

Засега само четири партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4%-ната бариера за влизане в парламента – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС. Ако изборите са днес за ГЕРБ биха гласували 27,5%, за БСП - 24,2%. За „Има такъв народ“ глас ще дадат 15,2%, за ДПС - 10,7%. Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – Демократична България; „Изправи се! Мутри вън!“; ВМРО и коалицията НФСБ/Воля. Така че, следващият парламент може да бъде както четирипартиен, така и съставен от осем партии. Това до голяма степен ще зависи от изборната активност. Според „Медиана“ формацията на Манолова и отровното трио ще вземат 5% подкрепа, а Демократична България - 4,2%. За ВМРО биха гласували 4%, за Воля/НФСБ - 3,1%, за АБВ 1,4%. Готовност да гласуват, според допитването, имат 61%, а 22% се колебаят.

ПроучванеПроучване
 

Слуховете, че има засилен негативизъм по отношение на ваксинацията срещу коронавируса са преувеличени. Наистина изследванията показват, че 40 % от пълнолетните не желаят да се ваксинират, но трябва да се има предвид, че около 23 % от тях ( около 1,3 млн. човека) са сигурни или имат сериозни подозрения, че вече са имали контакт със заразата. В този смисъл, мнозина от тях разчитат на естествения имунитет. Същевременно антиваксърските нагласи се концентрират изключително в по-ниско образованите групи и вероятно почиват на лесно преодолими заблуди и екзотични слухове.

Отварянето на ресторантите и заведенията се приема като цяло позитивно от мнозинството от пълнолетните. Естествено, най-въодушевени са младите, за които заведенията са естествено средоточие на техния социален живот, докато възрастните са силно скептични в това отношение. Развитието на коронакризата обаче, ще покаже дали това ще бъде приписано като позитив за управлението или ще бъде отчетено като тежък негатив, казват още от „Медиана“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Надблюдател Щом и Кармазъ Кольо взе да дава преднина на ГЕРБ , значи добре са нещата! Спомням си на едни избори, как беше объркал само с 20%, ама хайде да не издребняваме!
28.02.2021 15:27 / Отговор
И AЗ така мисля !
01.03.2021 07:43

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети