Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 5 седмици преди изборите: ГЕРБ води с 3. 3 % пред БСП, сочи проучване на „Медиана“

Политика

5 седмици преди изборите: ГЕРБ води с 3. 3 % пред БСП, сочи проучване на „Медиана“

5 седмици преди изборите: ГЕРБ води с 3. 3 % пред БСП, сочи проучване на Медиана - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът може както с 4, така и с 8 партии

Разликата между ГЕРБ и БСП е 3. 3 % . Това показва проучване на агенция „Медиана“ в направеното от тях проучване на обществно-политическите нагласи сред българите през февруари. Изследването е проведено в периода 22-26 февруари 2021 г. с 943 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.

Засега само четири партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4%-ната бариера за влизане в парламента – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС. Ако изборите са днес за ГЕРБ биха гласували 27,5%, за БСП - 24,2%. За „Има такъв народ“ глас ще дадат 15,2%, за ДПС - 10,7%. Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – Демократична България; „Изправи се! Мутри вън!“; ВМРО и коалицията НФСБ/Воля. Така че, следващият парламент може да бъде както четирипартиен, така и съставен от осем партии. Това до голяма степен ще зависи от изборната активност. Според „Медиана“ формацията на Манолова и отровното трио ще вземат 5% подкрепа, а Демократична България - 4,2%. За ВМРО биха гласували 4%, за Воля/НФСБ - 3,1%, за АБВ 1,4%. Готовност да гласуват, според допитването, имат 61%, а 22% се колебаят.

ПроучванеПроучване
 

Слуховете, че има засилен негативизъм по отношение на ваксинацията срещу коронавируса са преувеличени. Наистина изследванията показват, че 40 % от пълнолетните не желаят да се ваксинират, но трябва да се има предвид, че около 23 % от тях ( около 1,3 млн. човека) са сигурни или имат сериозни подозрения, че вече са имали контакт със заразата. В този смисъл, мнозина от тях разчитат на естествения имунитет. Същевременно антиваксърските нагласи се концентрират изключително в по-ниско образованите групи и вероятно почиват на лесно преодолими заблуди и екзотични слухове.

Отварянето на ресторантите и заведенията се приема като цяло позитивно от мнозинството от пълнолетните. Естествено, най-въодушевени са младите, за които заведенията са естествено средоточие на техния социален живот, докато възрастните са силно скептични в това отношение. Развитието на коронакризата обаче, ще покаже дали това ще бъде приписано като позитив за управлението или ще бъде отчетено като тежък негатив, казват още от „Медиана“.

 


Коментари (2)

Надблюдател Щом и Кармазъ Кольо взе да дава преднина на ГЕРБ , значи добре са нещата! Спомням си на едни избори, как беше объркал само с 20%, ама хайде да не издребняваме!
28.02.2021 15:27 / Отговор
И AЗ така мисля !
01.03.2021 07:43

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема