Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 500 000 лв. по проекти за българските малцинства в чужбина е платила България

Политика

500 000 лв. по проекти за българските малцинства в чужбина е платила България

500 000 лв. по проекти за българските малцинства в чужбина е платила България - Tribune.bg
Снимка:

2 млн. лв. се предвижда да бъде финансирането през 2021г.

500 000 лв. по проекти за българските малцинства в чужбина е платила България, отговори на парламентарен контрол вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Това са 4 проекта от Албания, 2 от Косово, 2 от Молдова, 7 от Северна Македония, 10 от Сърбия и 5 от Украйна.

„Парите са издействани с много труд“, отбеляза пред депутатите в зала и председателстващият заседанието на парламента Валери Симеонов. Средствата са насочени към съхраняване на българската етническа самобитност, популяризиране на българската култура пред местната общественост, грижа за местното културно-историческо наследство, подпомагане на медиите на български език.

„На 20 февруари бяха одобрени допълнителни разходи от 500 хил. от бюджета на Министерството на външните работи, а през април е била одобрена и програмата за тези проекти“, изтъкна първият ни дипломат в отговора си на депутатско питане. Тя уточни, че не може да посочи колко са средствата, заделени за сънародниците ни в Украйна, но бе категорична, че финансовите средства ще бъдат изразходвани.

„Програмата се ползва с изключително голям интерес и вече са одобрени първите 30 проекта, които са на обща стойност 499 853 лв. Реализацията им стартира в средата на ноември, като на място българските посолства и генерални консулства полагат изключителни усилия за реализиране на проектите и подпомагат организациите, част от които срещат затруднения в процеса на регистрация. Ще успеем да изплатим тези проекти“, ангажира се вицепремиерът Захариева.

На 2 млн. лв. се предвижда да бъде финансирането на такива проекти през следващата година.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети