Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 6067 лв. е заплатата на шефката на кабинета на служебния външен министър

Политика

6067 лв. е заплатата на шефката на кабинета на служебния външен министър

6067 лв. е заплатата на шефката на кабинета на служебния външен министър - Tribune.bg
Снимка:

Яна Дочева, началникът на кабинета на служебния министър на външните работи Светлан Стоев, получава 6067 лева заплата. Това става ясно от отговор на външния министър на въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев, публикуван на сайта на Народното събрание, пише „Клуб Z“.

Депутатът от доскоро управлявалата партия поиска от премиера и всички министри данни кои са началниците им на политически кабинети, парламентарните секретари, съветниците, експертите и техническите сътрудници в политическите кабинети и какво е възнаграждението на всеки от тях.

До момента обаче в частта за заплатите той е получил конкретен отговор единствено от министъра на външните работи Светлан Стоев. Останалите като под индиго цитират начина, по който се определят основните заплати за всяка длъжност, но не обявяват конкретните заплати на своите най-близки сътрудници. Обикновено този синхрон в отговорите се получава след съгласуване между началниците на кабинети на министрите или пиарите им, но дипломат №1 е решил в името на прозрачността да отговори по същество на въпроса на депутата Гаджев.

Началникът на политическия кабинет на министър би трябвало да получава 85 на сто от основната заплата на министъра или 5224 лв.

В случая с Дочева става ясно, че тя получава добавки, които може да са за прослужено време, за работа с класифицирана информация, за владеене на чужди езици и т.н. Предишната й позиция бе в Националното сдружение на общините, по време на Българското председателство на Съвета на ЕС бе директор в министерството на Лиляна Павлова, а основната й кариера е в МВнР.

Министър Стоев отговаря на Гаджев, че няма парламентарен секретар и съветници, а само двама експерти, които получават съответно 2580 и 3448 лв.

Според Постановление на МС 67 от 2010 г. експертите получават минимум 660 лв. и максимум 2800 лв., като в случая явно единият от тях се разписва срещу по-голяма добавка за прослужено време.

Секретарката на външния министър получава 2130 лв. месечно при минимум 670 лв. и максимум 1550 лв. според въпросното ПМС 67.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети