Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 7 партии влизат в 46-ия парламент, според проучване на „Сова Харис“

Политика

7 партии влизат в 46-ия парламент, според проучване на „Сова Харис“

7 партии влизат в 46-ия парламент, според проучване на Сова Харис - Tribune.bg
Снимка:

Коалицията на ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ прескача бариерата, според допитването

По-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори надпреварата за първото място се свежда до директния сблъсък между ГЕРБ и „Има такъв народ“, като разликата между двете партии е в рамките на статистическата грешка - около 0.7%.

Добавянето на АБВ и още няколко по-малки партии към БСП не помага на социалистите да променят третата си позиция, ДПС и „Демократична България“ продължават да бъдат с равни шансове за четвърта сила, а „Изправи се! Мутри вън!“ остават шести. Като седма политическа сила се очертава да влезе новата коалиция на ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ.

Допитване Допитване

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от „Сова Харис“ по поръчка на Dir.bg в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

Данните от проучването показват, че около половината избиратели (48,4%) са напълно сигурни, че ще отидат до урните (машините), а други 24,7% предполагат, че ще го направят.

Ако предположим, че половината от колебаещите се гласуват, ще се окаже, че делът на гласуващите ще бъде около 60% от избирателите, намиращи се в страната. Това съвпада с броя на гласувалите на последните избори - около 3 300 000 души.

Допълнителна информация получаваме от отговорите на въпроса дали гласоподавателите възнамеряват да повторят избора си от предишното гласуване. 65 % заявяват, че ще го направят. Тези, които на 4 април т.г. не са гласували, а сега заявяват, че ще гласуват, са 6,5%; тези, които тогава са гласували, а сега заявяват, че няма да гласуват, са 4,3 на сто.

Решили да променят избора си са 5,5%. Това означава, че около 300 000 души са променили мнението си и ако гласуват, ще направят различен избор.

ДопитванеДопитване

Данните от изследването показват, че засега не можем да очакваме значителни размествания в подкрепата за различните политически субекти. Нямаме основания да говорим нито за срив на някои от политическите партии, нито за приливна вълна към други.

Има забележима ерозия на предпочитанията към бившата управляваща партия ГЕРБ и известно увеличение за „Има такъв народ“, БСП, ДПС и ДБ.

Стабилно от гледна точка на преодоляване на бариерата стои „Изправи се! Мутри вън!“.

В следващия парламент би трябвало да присъства и нов субект - Патриотичната коалиция - ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ, които имат 4, 9 % подкрепа, според проучването.

И преди изборите от април, и сега ни се предлагат два разказа за състоянието на страната. Единият е на предишните управляващи, че всичко е наред и държавата ни се развива успешно според потенциала, който имаме като даденост. А другият, интерпретиран първоначално от БСП и Президента, а сега и от партиите на протестния вот, че положението е катастрофално и се налагат радикални спешни мерки за излизане от негативната ситуация. Изборите показаха, че нито една от версиите не е убедителна за постигане на преобладаващо мнозинство. Към момента регистрираме признаци, че версията на доскорошната опозиция, а вече управляващи, постепенно придобива преимущество. Засега можем да твърдим, че процесът се развива еволюционно. Каква ще бъде ситуацията на идващите избори, предстои да видим.

Показателно за посочената тенденция е отношението към дейността на служебното правителство. Тези, които одобряват дейността му (52,6%), са почти два пъти повече от тези, които не я одобряват (27,2%). С тезата, че са съгласни 66,6%.

ДопитванеДопитване

Делът на очакващите, че ще има реакция от българските правораздавателни институции относно санкциите по закона „Магнитски“(44,0%), превишава почти двойно дела на тези, които смятат, че нещата ще се разминат (24,1%). Аналогично е съотношението и за бъдеща реакция по казуса от институциите на ЕС.

Данните показват, че за изграждане на цялостна оценка по този набор от въпроси на общественото мнение му е необходимо още време. Образът на ГЕРБ като най-масова основополагаща партия в страната засега не е разрушен. Раздадените от предишното правителство авансово плащания по целия фронт - магистрали, язовири, свлачища, селскостопански субсидии и т.н. - продължават да оказват съществено влияние върху обществените нагласи за предстоящите избори. Отговорите на въпроса за това, дали служебното правителство ще осигури условия за провеждане на честни и демократични избори, са силно политизирани. 47,9% отговарят положително и в преобладаващата си част това са привържениците на партиите, симпатизиращи на настоящия Кабинет. 20,8% са на обратното становище. Това съотношение показва, че доминират очакванията, че изборната администрация у нас ще се справи с проблемите и на тези избори.

 

ДопитванеДопитване

По показателя „доверие към политическите личности и институции“ няма изненади.

Безспорен лидер за общественото мнение в момента е президентът Румен Радев - 46,4% доверие срещу 41,9% недоверие. При всички останали лидери недоверието надвишава доверието. Втората и третата позиция се заемат от Слави Трифонов (доверие 28,7%) и Кубрат Пулев (доверие 28,6%). Това са личности, които са се заявили, но все още не са се проявили в политически план.

Впечатление прави, че лидерите от протеста Мая Манолова и Христо Иванов са с по-висок рейтинг от Корнелия Нинова, което потвърждава, че председателят на БСП продължава да бъде припознавана като част от статуквото. Процентът на недоверие към нея е по-висок и от този към Борисов - 73 срещу 69.9. С подобно недоверие гласоподавателите се отнасят и към личността на завърналия се в политиката Жан Виденов - 74.3%. Най-голямо обаче е недоверието към Васил Божков, Волен Сидеров, Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ и Валери Симеонов.

ДопитванеДопитване


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети