Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 72 закона е приело Народното събрание от началото на годината

Политика

72 закона е приело Народното събрание от началото на годината

72 закона е приело Народното събрание от началото на годината - Tribune.bg
Снимка:

През деветата си сесия 44-тото Народно събрание е провело 75 пленарни заседания

От началото на годината 44-ото Народно събрание е приело 72 закона, 92 решения и две обръщения и декларации, сочи справка на парламентарния пресцентър.

Сред приетите от депутатите нови закони за периода от 1 януари до 31 юли 2020 г. са Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., Закон за управление на агрохранителната верига, Закон за храните и др.

Парламентът е гласувал промени в Закона за съдебната власт, Валутния закон, Наказателния кодекс, Закона за данък върху добавената стойност, Закона за лечебните заведения и др.

През деветата си сесия 44-тото Народно събрание е провело 75 пленарни заседания, девет от които извънредни.

Използваното време за осъществяването на контролната функция на парламента през деветата сесия е 76 часа и 6 минути, като парламентарният контрол е провеждан в 22 пленарни заседания.

В Народното събрание от 1 януари до 31 юли 2020 г. са постъпили 774 въпроса и 35 питания. В този период е имало шест изслушвания, пет разисквания по питане и два вота на недоверие на Министерския съвет - заради провала на политиката в областта на околната среда и водите и провала в политиката за противодействие на корупцията.

През деветата сесия е имало две изслушвания на министър-председателя Бойко Борисов относно списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътна инфраструктура и относно актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от COVID-19. Останалите четири изслушвания са: на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова за въвеждането на Тол системата, на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов относно извършените сделки с имоти на Министерството на отбраната, на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно резултата от направеното изследване за коронавирус 2019 - nCoV в случая с украински гражданин и мерките, които са предприети и на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и министъра на здравеопазването Костадин Ангелов относно здравните, социалните и икономическите мерки за справяне с кризата, породена от пандемията от коронавирус.

На най-много въпроси и питания са отговорили министърът на здравеопазването Кирил Ананиев – 123, министърът на околната среда и водите Емил Димитров – 90, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова – 89, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев – по 61и т.н.

Най-много въпроси и питания са били внесени от народни представители от ПГ „БСП за България“ - 625 въпроса и 31 питания. От ПГ „ВОЛЯ – Българските Родолюбци” са отправили 60 въпроса и 1 питане; от ПГ на ПП ГЕРБ – 40 въпроса и 1 питане; от ПГ „Обединени патриоти“ – 20 въпроса и 1 питане; от ПГ на ДПС – 18 въпроса. Депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, са внесли 13 въпроса и 1 питане.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати