Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 2019 г. в София: 8 метростанции,15 детски градини и ремонти на 15 булеварда

Политика

2019 г. в София: 8 метростанции,15 детски градини и ремонти на 15 булеварда

Снимка:

Проектобюджетът на Столична община за следващата година е 1.586 млрд. лв.

Бюджетът на Столичната община за 2019 г. ще е в размер на 1.586 млрд. лв., което е с около 30 млн. лева повече в сравнение с тази година. Той бе представен от кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Дончо Барбалов.

Приоритет остава екологията и чистотата в града, като за 2019 в бюджета са заложени 22 млн. лв. повече, или общо 206 млн. лева. Тези средства ще бъдат изразходвани за повече миене на улици, събиране на битовите отпадъци и сметоизвозване.

8 нови метростанции, ремонти на 15 булеварда и 15 нови детски градини ще са факт през 2019 г. в София.

Общо 550 млн. лв. се предвиждат за транспорт и транспортна инфраструктура. През следващата година на два етапа ще бъдат пуснати и първите станции от третия лъч на метрото. Първо ще бъдат пуснати станциите от "Красно село" до бул. "П. Евтимий", а след това тези от центъра до бул. "Вл. Вазов". Последните 4 метростанции - от "Овча купел" до Околовръстния път при "Горна баня" ще бъдат готови през 2020 г.

133 млн. лв. са предвидени за нови автобуси и трамваи 51,3 млн. лв. са за изграждане и ремонт на главни улици и булеварди.

„През 2019 година предвиждаме 68 милиона лева за образование и над 5,6 милиона лева за култура“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й от тях 19 млн. лв са предназначени за реконструкция и изграждане на 15 нови детски градини в кварталите „Манастирски ливади“, „Изток“, „Кръстова вада“, „Нови Искър“, район „Студентски“, „Горна Баня“, „Овча купел“, „Подуяне“ и други. 9 милиона ще бъдат отделени за изграждане на нови физкултурни салони и пристройки към 12 училища.

 Освен това се увеличават средствата и за цветни площи, по-добро поддържане на зелените места и възстановяване на междублокови пространства. Парите, предвидени за тези дейности за следващата година, са 21.6 млн. лв. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова обеща, че в бюджета за догодина ще има и пилотна програма за поставяне на филтри на комините за домакинства в София. Тази мярка е свързана с намаляване на замърсяването на въздуха от битово горене с около 80%.

„Икономическият Рейтинг на Столична община е максимален и е равен на държавата, а това е благоприятно за привличането на инвестиции в София“, обясни зам.-кметът Дончо Барбалов. Икономиката в София е 40% от БВП на България, сочат анализи.

„Няма да има увеличение на данъците и таксите за софиянци. Ще предложим на СОС да приемат минималните прагове, приети с промените на закона“, обясни Фандъкова.  

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още