Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 80 милиона допълнително се осигуряват за медиците на първа линия

Политика

80 милиона допълнително се осигуряват за медиците на първа линия

80 милиона допълнително се осигуряват за медиците на първа линия - Tribune.bg

Операцията с общ бюджет от 120 млн. лв. ще финансира мерки за медицинския и немедицинския персонал

„Осигуряваме допълнително 80 милиона допълнително за Оперативна програма за „Развитие на човешките ресурси“. С тези средства ще бъдат покривани разходите за всички медици на първа линия, които се борят с пандемията“, заяви по време на правителственото заседание вицепремиерът Томислав Дончев.

Правителството одобри промени в индикативно финансово разпределение по оперативните програми 2014-2020 г. на средствата от новия инструмент на EC REACT-EU, в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Финансирането от REACT-EU по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) се увеличава с 80 млн. лева, като с посочените средства ще бъде подкрепена операция с общ бюджет от 120 млн. лева. Операцията ще финансира мерки за превенция и подкрепа за медицинския и немедицинския персонал, който посреща първи предизвикателствата на глобалната пандемична криза, свързана с разпространението на COVID-19.

Чрез предоставяните средства ще се подпомага системата за здравеопазване, вкл. осигуряване на допълнителни възнаграждения на работещия на първа линия медицински и немедицински персонал, осигуряване на безопасни условия на труд и подобряване на работната среда. Предвижда се още организиране и провеждане на обучения на медицински и немедицински специалисти в лечебните заведения за работа при епидемични условия. Основната цел е здравната система да работи ефективно при значителен стрес и да успее да преодолее безпрецедентните предизвикателства, свързани с избухването на втората вълна от заболели от COVID-19 в страната.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети