Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Адемов: Страховете от коронавируса са пресилени и създават организиран хаос

Политика

Адемов: Страховете от коронавируса са пресилени и създават организиран хаос

Снимка:

Коронавирусът не е в групата на т.нар. особено опасни инфекции, към които спадат антракс, чума и холера, подчерта той

Според него само тези, които са по-податливи на такъв тип инфекции, трябва да бъдат поставени под карантина

Страховете от случващото се в Китай и другите европейски държави във връзка с коронавируса са пресилени и създават този организиран хаос, който наблюдаваме в момента. Това каза пред БТВ Хасан Адемов, председател на социалната комисия в парламента и бивш социален министър.

„Коронавирусът не е в групата на т.нар. особено опасни инфекции, към които спадат антракс, чума и холера. Тази инфекция дори е съпоставима с обикновените грипни инфекции, които всеки сезон наблюдаваме в България. Смъртността от коронавируса е минимална - около 5%, според епидемиолозите“, каза Адемов.

По думите му не се задава масова епидемия и затова паниката и презапасяването с хранителни продукти са неоснователни.

„Трябва да се подготвим, да запазим спокойствие, за да посрещнем предизвикателствата. Убеден съм, че нашата здравна система може да се справи с проблема“, на мнение е той.

На този етап въпросът, който вълнува общопрактикуващите лекари, е да се определи кръгът на лицата, които са били в рискови страни и подлежат на карантиниране.

„Антикризисният щаб трябва да го определи скоро, за да може хората да са спокойни и да няма паника“, каза Адемов.

Според него само тези, които са по-податливи на такъв тип инфекции, трябва да бъдат поставени под карантина вкъщи. А именно хората с хронични заболявания или такива, които са преживели онкологични заболявания.

„Тези, които имат оплаквания, задължително се хоспитализират. Всички останали, които нямат оплаквания, няма как да бъдат задължително карантинирани, още повече, че една голяма част от тях няма да бъдат заразени или заразоносители“, каза още Адемов.

„Около 34 самолета всяка седмица пристигат от Италия. Ако сметнем колко души пътуват с тези полети, е абсурдно всички да бъдат карантинирани“, смята бившият социален министър.  


Коментари (1)

Мисирка Докато не бъде осъден един журналист,който умишлено е разпространил фалшива,подвеждаща или създаваща паника информация-ще е все така.
28.02.2020 09:16 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още