Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. АЕЖ към Стефан Янев: Омаловажи войната срещу украинския народ, но и срещу ценностите на Европа

Политика

АЕЖ към Стефан Янев: Омаловажи войната срещу украинския народ, но и срещу ценностите на Европа

АЕЖ към Стефан Янев: Омаловажи войната срещу украинския народ, но и срещу ценностите на Европа - Tribune.bg
Снимка:

 „Важно е да не се повтаря безкритично реториката на агресора. В стила на Оруеловото “войната е мир”, той нарича окупационните си войски “миротворци”, а войната “военна операция за обезоръжаване”. Ето защо остро възразяваме срещу опита на българския министър на отбраната Стефан Янев да омаловажи войната срещу украинския народ, но и срещу ценностите на Европа и модерния свят, която започна днес“. Това пишат в своя позиция от Асоциацията на европейските журналисти по повод думите на министърът на отбраната Стефан Янев.

Припомняме, че по-рано днес той заяви, че трябва да сме сдържани, както и е да се внимава с определенията по отношение на руските атаки. Янев дори даде за пример президентът на Русия Владимир Путин, който според него внимателно избягвал ползването на думата война, която според Янев фриволно се ползвала. Няколко часа по-късно Стефан Янев написа пост във фейсбук профила си, където вече определи нахлуването на Русия в Украйна за война и остро осъди действията на Путин.

Ето и цялата позиция на АЕЖ по повод думите на Стефан Янев:

Асоциацията на европейските журналисти – България се обръща към медиите и гражданите на страната с призив да следят за истината. Известно е, че тя е първата жертва във всяка война и елиминирането ѝ прави войната възможна. Затова е и толкова важно да бъде пазена. Всички трябва много внимателно да проверяваме всяка информация, която публикуваме или споделяме. Даването на гласност на невярна информация често обслужва онези, които желаят война. Затова да внимаваме да не се превръщаме в оръжие на дезинформацията. Медиите имат отговорност да представят фактите, а не да легитимират еднакво всички гледни точки. Те не трябва да допускат жертвата да бъде обвинявана наравно с агресора за причиненото ѝ страдание. Важно е да не се повтаря безкритично реториката на агресора. В стила на Оруеловото “войната е мир”, той нарича окупационните си войски “миротворци”, а войната “военна операция за обезоръжаване”. Ето защо остро възразяваме срещу опита на българския министър на отбраната Стефан Янев да омаловажи войната срещу украинския народ, но и срещу ценностите на Европа и модерния свят, която започна днес. Абсурдно е министър на страна членка на НАТО и ЕС да се позовава на речта на Владимир Путин, за да казва на медиите как трябва да наричат случващото се в Украйна. Припомняме, че министър Янев вече призова българите да не четат чужди медии, тъй като тези медии внушавали, че в Украйна ще има война. Настояваме премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев да вземат отношение по изказванията на Янев и да посочат това ли е българската официална позиция – война ли е това, военна операция ли е, или мироопазваща мисия. Асоциацията на европейските журналисти от самото си създаване през 50-те години на 20-и век е организация, която отстоява европейските ценности, свободата на словото и достоверността на фактите. Ще продължим да го правим, като сме убедени, че Европа ще устои и ще се противопостави на поредния диктатор, решил, че човешкият живот е без значение и че народите нямат право да живеят свободно и сами да определят съдбите си.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати