Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. АФИС: Все повече българи нямат доверие на Президентството

Политика

АФИС: Все повече българи нямат доверие на Президентството

АФИС: Все повече българи нямат доверие на Президентството - Tribune.bg
Снимка:

Заради конфликта му с Борисов от лятото на 2020 насам, президентът търпи значима загуба в рейтинга

Към момента в България няма институция, чието доверие да надвишава недоверието. Единствено Европейският съюз може да се похвали, че повече българи му имат доверие в сравнение с тези, които нямат. Това показват данните от последното социологическо проучване на АФИС.

Президентството, друга институция, която винаги е поддържала високо одобрение, в момента вече е в червения сектор, след като неодобряващите са станали повече от одобряващите.

Една от отчетливите разлики между двете е, че докато ЕС запазва относително стабилно степента на доверие (между 45 и 50% за последните няколко години), то президентът търпи значима загуба, особено от средата на 2020 г. насам (преди този период президентът се е ползвал от доверието на повече от 50 на сто от пълнолетните българи, като до началото на миналата година, този дял е достигал близо 60%). Очевидната причини за тази динамика в доверието към „Дондуков“ 2 е изостреният конфликт между Румен Радев и премиера Борисов, обобщават от АФИС.

На следващо място, в низходящ ред картината изглежда така: медиите и органите на местната власт изглеждат малко по-близки до хората. Въпреки превеса на недоверие, отговорилите с „Да“ са значителен дял от запитаните. Респективно това са 34% за медиите и 37% за местната власт.

Сред партийните лидери най-голямо доверие от АФИС дават на Мая Манолова (26%), Бойко Борисов (25%) и Слави Трифонов (24%).

Нито един политически лидер или председател на партия или коалиция не може да се похвали с прогресивно нарастване на общественото доверие и подкрепа през последните няколко години, или дори с моментен позитивен баланс. Тъкмо обратното: наблюдаваме загуба на доверие, последвано от стабилизиране на дялове, надвишаващи в различна степен подкрепата за тяхната политическа сила. Сиреч, основните политически физиономии на тези избори са без кредит на доверие в погледа на общественото мнение.

Въпреки новите формации на терена, които по всяка вероятност биха прескочили четири процентния праг, и наличието на твърди ядра при старите партии, общественото настроение е умерено песимистично. Съчетано с рисковете, които носи пандемията и възможността за фрагментиран парламент, е много вероятно в началото на месец април да наблюдаваме по-скоро ниска избирателна активност. И още нещо, „новите лица“ едва ли ще изпълнят ролята на „нови месии“, обобщават АФИС.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (22)

1111 За първи път чувам че Манолова е най дсобрявания политик.Нелепо е.
23.02.2021 12:34 / Отговор
НОРМАЛНО.. ..
КОГАТО МИСЛЕЩИТЕ БЪЛГАРИТЕ ВИЖДАТ, ЧЕ КОРУМПИРАНИЯТ РУМЕН РАДЕВ ГИ МРАЗИ И НЕНАВИЖДА, ТЕ ДА МУ ОТВЪРНАТ СЪС СЪЩОТО.....
23.02.2021 12:56
Тартаковер Този помиярник до АФИС ли опря? Където социологията води червеното изкопаемо Ю Асланов? Ха ха, хаааа.... Когато искат да внушат нещо, веднага влизат в съдружие с дявола.
Плюс това се плюе президента, без да се цитира неговия рейтинг. Защото забива нож в задника на Тулупа и привържениците му. Странно, че и Мая Манолова бие Тулупа!?
Сега очаквам скучна простащина от коментари. Отсвирвам ги без да ги прочета, защото са еднакви, пошли, примитивни, каквито са и авторите им.
23.02.2021 12:35 / Отговор
Таракане, Не знам кой бие "Тулупа", но знам че Борисов ви лашка всичките на избори! Пригответе се и сега, болезнено ще е!
23.02.2021 12:39
ОЛАФ ОСВЕТИ КОРУПЦИОННИТЕ ПРАКТИКИ НА КРЪГА"РУМЕН РАДЕВ"................................... ЕВРОПА ЯСНО МУ КАЗВА, ЧЕ НЕ Е ЖЕЛАН ОТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ....
НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ПОДКРЕПАТА НА РУМЕН РАДЕВ НА АНЕКСИРАНЕТО НА КРИМ ОТ ТОТАЛИТАРНА РУСИЯ.....
НО И ЗА ОРГАНИЗИРАНИЯ МЕТЕЖ В БЪЛГАРИЯ, ЦЕЛЯЩ ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКА ПРЕОРИЕНТАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА....
23.02.2021 12:47
Иванов Радев, малко ти остава! Таракане, руска шлюхо, и на тебе, след изборите ти кръцват рублевата пенсийката.
23.02.2021 16:04
Хехехе, позитанското котило... Тараканчика знае какви са коментарите, въпреки, че ги отсвирва без да ги чете. Смех, баце, смех!
23.02.2021 17:29
Абе Маноловица ли е преди първа? Стига бе!Тази миризлива сврака?Няма такъв народ, който да я избере!
23.02.2021 12:39 / Отговор
. . . От доведения брат на Станишев, Юрий Асланов, какво можеш да очакваш! До изборите ще бъде като на циганска сватба, който качи повече! Засега води ...Черепът!
23.02.2021 13:22
кесо Абе, Румба и ква стана тя. Сега, според социолозите, требе да почнеш да хвалиш "банкянския злодей" та да си вдигнеш отново рейтинга. За да не губиш време аз викам направо да се обявиш за отколешен гербаджия и стара авер на Борисов, който и без това си те избра за президент и така ни "ощастливи" с твоето твърде неприятно присъствие, за което впрочем никак не сме му благодарни. Айде действай, че враме не остана!
23.02.2021 12:48 / Отговор
ОЛАФ ОСВЕТИ КОРУПЦИОННИТЕ ПРАКТИКИ НА КРЪГА ЕВРОПА ЯСНО МУ КАЗВА, ЧЕ НЕ Е ЖЕЛАН ОТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ....
НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ПОДКРЕПАТА НА РУМЕН РАДЕВ НА АНЕКСИРАНЕТО НА КРИМ ОТ ТОТАЛИТАРНА РУСИЯ.....
НО И ЗА ОРГАНИЗИРАНИЯ МЕТЕЖ В БЪЛГАРИЯ, ЦЕЛЯЩ ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКА ПРЕОРИЕНТАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА....
23.02.2021 12:53 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати