Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ахладова отговори на ЕК: Предприели сме мерки за отпадане на възможноста за даване на „златни паспорти“

Политика

Ахладова отговори на ЕК: Предприели сме мерки за отпадане на възможноста за даване на „златни паспорти“

Снимка:

Внесени са предложения за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова отговори на писмото на комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс, че вече са предприети мерки по въпроса с т.нар. ''златни паспорти''. По-рано от ЕК призоваха страната ни да обмисли постепенното премахване на режима за гражданство срещу инвестиции. Брюксел предупреди и за заплаха от наказателна процедура. Тази седмица вече беше открита такава срещу Кипър и Малта, а на София беше изпратено писмо.

От българското правосъдно министерство информират следното:

„На 8 октомври 2019 г. по предложение на заместник-министър председателя по икономическата и демографската политика и министъра на правосъдието Министерският съвет одобри и внесе в Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. С проекта се правят промени в режима за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции. Те предвиждат отпадане на предвидените в чл. 12а и 14а от закона възможности за придобиване на българско гражданство в случаите на краткотрайни чуждестранни инвестиции.

Предложената отмяна на две от разпоредбите е продиктувана от необходимостта за решаването на установени проблеми при прилагането на закона във връзка с придобиването на гражданство срещу инвестиции, както и от необходимостта за затягане на контрола при получаването на българско гражданство срещу инвестиции.

По-рано в ЕП се проведе дебат, в който евродепутатите също призоваха да се сложи край на схемите за т. нар. “златни паспорти”, които се прилагат в някои държави-членки. Не може да се търгува с европейското гражданство като стока, категорични бяха мнозинството от говорители.

По време на дебат в пленарна зала с комисаря за правосъдието Дидие Рейндерс, членовете на ЕП подчертаха присъщите рискове, които тези програми пораждат, а именно изпирането на пари, данъчните измами и корупцията. Те настояха, че Европа не трябва да има „ускорен вход за престъпниците“.

Евродепутатите подчертаха, че предоставянето на гражданство на ЕС на граждани от трети държави без подходящи проверки и прозрачност има отрицателни последици в други държави членки, като подкопава взаимното доверие и общите ценности.

Няколко участници в дебата се позоваха на неотдавнашния скандал в Кипър, в който високопоставени длъжностни лица - включително председателят на националния парламент - бяха записани тайно как предлагат помощ на фиктивен китайски изпълнителен орган с криминално досие за получаването на кипърски паспорт чрез националната схема „гражданство срещу инвестиции“. Те също така отбелязват решението на Комисията за започване на производства за установяване на неизпълнение на задължения срещу Кипър и Малта, въпреки че някои се оплакаха, че е отнело твърде много време за предприемане на действия.

Някои евродепутати отбелязаха, че делът на приходите от тези програми е значителен за държави като Кипър, докато много от тях заявиха, че ценностите и правата на ЕС не са за продан. Кипър, Малта и България са трите страни от ЕС, в които е възможно да се получи гражданство в замяна на инвестиция, т.нар. „златни паспорти“. 19 държави от ЕС изпълняват програми за „пребиваване чрез инвестиции“, известни като „златни визи“.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още