Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков: Не пийте водата от чешмите и не се къпете в морето в района на Царево. Опасно е!

Политика

Денков: Не пийте водата от чешмите и не се къпете в морето в района на Царево. Опасно е!

Денков: Не пийте водата от чешмите и не се къпете в морето в района на Царево. Опасно е! - Tribune.bg
Снимка:

Бедстващите населени места очакват доброволци на помощ

"Подобни тежки валежи имаше и в Гърция, и в Турция. За съжаление, и в трите държави имаме жертви. В момента има подадени сигнали за трима липсващи човека, двама загинали, но не е ясно дали загиналите са свързани с тези трима. Поне няколко човека са загубили живота си. Двамата загинали са от Царево". Това каза премиерът Николай Денков след заседание на кризисния щаб в Царево.

"Имаше информация за застрашени деца, но те са на високи етажи, подземието на хотела им е наводнено. Няма блокирани хора. Спряно е електричеството, тъй като има опасност от токови уреди, има опасност за живота на хората ако се пусне тока и не са отводнени сградите. Договорката с ЕВН е да изчакат да се изтегли водата, което ще стане най-рано утре", допълни премиерът.

"Евакуирани са хората, които са били по плажните ивици и къмпингите - те са на безопасно място. Важното е, че хората са в безопасност. От НИМХ казаха, че очакват спиране на валежите, не очакват съществени валежи, в следващите часове водата ще се оттича", даде още информация министър-председателят.

"Има три важни съобщения: първо, в следващите 48 часа да не се влиза в морето - опасно, замърсено и бурно е, всеки, който влезе, създава риск за себе си. Второ, водата във водопроводната мрежа е замърсена заради валежите, затова се изчаква в следващите дни да се напряват проби. Когато има официално съобщение, ще кажем, че е годна за пиене. Сега се ползва само за битови нужди. И трето, очакваме доброволци, които пътуват насам, призивът е всички те да минат през щаба в Царево, така че да се знае кой какво и къде прави, за да няма хаос".

"Има нарушени мостове, които са откъснали някои от населените места на юг. Утре сутринта ще се види какво е положението с нивото на водата там", допълни премиерът.

"Реагирахме при първата възможност, при която беше ясно какво може да се направи. Осигурени са храна и вода, нека всички да работим заедно, призова още Денков. Става дума за изключително количество валежи, което рядко се случва, няма общо с други наводнения".

Сума до 1500 лв. може да бъде получена като еднократна помощ, а до 2500 лв. могат да бъдат получени като помощ за уреди в домакинството при пострадалите.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Царево, Денков
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети