Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Акад. Денков след срещата с роднини на жертви на катастрофи: Трябва да се пребори чувството за безнаказаност! - (ОБНОВЕНА)

Политика

Акад. Денков след срещата с роднини на жертви на катастрофи: Трябва да се пребори чувството за безнаказаност! - (ОБНОВЕНА)

Акад. Денков след срещата с роднини на жертви на катастрофи: Трябва да се пребори чувството за безнаказаност! - (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Снимката е илюстративна

"Това е най-тъжната е тежка среща, която съм провеждал от години". Това заяви на брифинг в МС премиерът акад. Николай Денков след среща с роднини на жертни на ПТП.

"Ще има още законови промени".

Първото нещо, което трябва да се случи, е да се преборим чувството на безнаказаност да изчезне у тези, които управляват автомобилите, заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет. Трябва да се търсят мерки, от които нарушителите да ги заболи, каза акад. Денков. 

Николай Денков свика среща по повод проблемите на пътната безопасност в Министерския съвет, в която участваха представители на прокуратурата, Националното сдружение на общините в Република България, Столичната община, народни представители и родители на загинали в катастрофи.

Премиерът посочи, че част от промените са свързани със законови изменения. Всеобщо е мнението, че промените, свързани с отнемането на превозните средства, вече дават резултати, посочи още той. Николай Денков отбеляза, че на срещата е обсъдено и как да се ускори вземането на пробите, когато има тежки инциденти. Няма никаква причина тези проби да не минат с предимство и до десет дни резултатите да са ясни, допълни министър-председателят.

Обсъждахме как, заедно с МВР и КАТ, да работим с общините, за да могат в населените места да работят заедно с органите на МВР и да помогнат в този процес - да използваме техните камери, да помогнат за обработката и подготовката на глобите, обясни Денков. По думите му има какво да бъде направено и по обезопасяването на градската среда и съвместната работа на институциите - където са рисковите кръстовища, общините с КАТ и финансиране от държавата, максимално бързо да бъдат обезопасени, посочи Денков.

Тези мерки не могат да решат проблемите, ако не се обърнем към обществото, добави премиерът. „Разберете – това, че в нашата култура се смята за нормално да пиеш и да се качиш в автомобила, да качиш жена си и децата си и да ги поставиш под риск, е абсолютно неприемливо“, коментира Николай Денков. Трябва да се излекуваме като общество, ние сме болни, че смятаме за нормално това, което поставя под риск живота на близките ни, каза още той. 

Очевидно е, че алкохол, наркотици, неспазване на пешеходните пътеки, скорост, която е много по-висока от 50 км/ч - това са нарушения, които по никакъв начин не могат да бъдат възприети като неумишлени, каза още премиерът и добави, че те трябва да бъдат класифицирани като умишлени престъпления.

Трябва да е ясно, че наказанието е неизбежно, за да бъде сложен край на подобни инциденти, заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Едно наказание е ефективно, когато нарушителите знаят, че е неизбежно, каза още той. По думите му институциите са длъжни да покажат нетърпимост към демонстрираното неуважение към закона.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети