Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Акад. Денков: Вносът на ток е заради по-високите цени у нас

Политика

Акад. Денков: Вносът на ток е заради по-високите цени у нас

Акад. Денков: Вносът на ток е заради по-високите цени у нас - Tribune.bg
Снимка:

„За първи път в най-новата история на България през първата седмица на януари страната ни е нетен вносител на електрическа енергия“, заяви Драгомир Стойнев от БСП от парламентарната трибуна във въпрос към премиера.

„Тече технологично състезание за това как да бъде произвеждана по-евтина електрическа енергия и как да се произвежда по-евтин ток. България трябва да обнови своите мощности, така че да бъде конкурентна на съседите си”.

Той поясни, че вносът на енергия не е, защото България не е конкуретна, а защото цената на тока тук е по-скъп.

„Това правителство подписа договорите за изграждането на два нови ядрени реактора и работата започва. Сигурен съм, че 2024 г. България ще бъде отново нетен износител на електроенергия”, увери премиерът.

Отговорът извади на трибуната отново Драгомир Стойнев от БСП 

„Вие нищо не сте направили, само излъгахте миньорите и не сте направили нищо. Това напрежение ще ескалира. Не работят централите в Маришкия басейн, защото беше зле организирана работата, а не са стари. Там се е натрупало напрежение и то много скоро ще експлодира, вероятно през март-април. Имаме ток само заради АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ-овете“, заяви депутатът.

„Само преди два дни отново се срещнахме с енергетиците и миньорите. Ако има проблем в мините и в държавния ТЕЦ, това е защото години наред хора в тази зала ги лъгаха, че нещата могат да продължават така, както бяха години наред“, му отговяори министър-председателят. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети