Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ал. Сиди от ВМРО сезира прокуратурата за пуснатата в морето от министър Динкова сухоземна костенурка край Лозенец

Политика

Ал. Сиди от ВМРО сезира прокуратурата за пуснатата в морето от министър Динкова сухоземна костенурка край Лозенец

Ал. Сиди от ВМРО сезира прокуратурата за пуснатата в морето от министър Динкова сухоземна костенурка край Лозенец - Tribune.bg
Снимка:

Това е жестокост към гръбначно животно и е под ударите на НК

Съпредседателят на ВМРО Александър Сиди подаде сигнал в Софийска градска прокуратура срещу действията на министъра на туризма Зорица Динкова на плажа в Царево и настоява да бъде образувано досъдебно производство срещу нея.

На 06.09.2023 г., съгласно публикации в медиите, както и такива от личният ПР на официалното лице министърът на туризма Зарица Динкова посети община Царево заради бедственото положение там. На плажната ивица сухоземна костенурка, която бе оцеляла целия потоп и бе успяла да достигне до сухо място, се озова в ръцете на министър Динкова и бе хвърлена в морето пред погледите на журналисти и фотографи, пише в сигнала Сиди.

Съпредседателят на ВМРО посочва, че от една страна сухоземната костенурка е защитен вид, а от друга действията на министъра на туризма са жестокост към гръбначно животно, което попада под ударите на Наказателния кодекс.

Александър Сиди настоява за разследване за наличие на престъпление, извършено от министъра на туризма Зарица Динкова. Той настоява също прокуратурата да установи какво е причинило деянието на министъра - смърт или тежко/трайно увреждане за защитения гръбначен вид, както и да предприеме мерки за търсене на отговорност от виновното лице.

 

 Текст на сигнала:

 

                                                                                                               До

                                                                                                                    Софийска градска прокуратура

 

                                                                                      Сигнал

                                                                      от Александър Маиров Сиди,

                                                    в качеството си на съпредседател на ПП „ВМРО – БНД“

 Уважаеми градски прокурори,

На 06.09.2023 г., съгласно публикации в медиите, както и такива от личният ПР на официалното лице министърът на туризма Зарица Динкова посети община Царево заради бедственото положение там. На плажната ивица сухоземна костенурка, която бе оцеляла целия потоп и бе успяла да достигне до сухо място, се озова в ръцете на министър Динкова и бе хвърлена в морето пред погледите на журналисти и фотографи.

От една страна, сухоземната костенурка представлява защитен вид съгласно Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие и действието на официалното лице е най-малкото неправилно.

От друга страна, деянието ѝ представлява квалифицирания състав на чл. 325б, ал. 2, т. 3 от Наказателния кодекс, тъй като тя прояви жестокост към гръбначно животно и му причини смърт или тежко/трайно увреждане на публично място.

 

Уважаеми градски прокурори,

 

Считам, че деянието на министъра на туризма Зарица Динкова осъществява съставът чл. 325б, ал. 2, т. 3 от Наказателния кодекс и затова Ви призовавам да образувате досъдебно производство, което да установи:

1.            Да приемете публикациите в медиите, които да послужат като необходимия законен повод, съгласно чл. 208, т. 2 НПК, за започване на разследване от Ваша страна за наличие на престъпление, извършено от министъра на туризма Зарица Динкова;

2.             Да установите какво е причинило деянието на министъра - смърт или тежко/трайно увреждане за защитения гръбначен вид, и да предприемете всички мерки за търсене на отговорност от виновното лице.

 

гр. София                                                                   С уважение:


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети