Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Алекс Иванов срина Ченчев: Правителството на Борисов е инвестирало 500 млн. в спорта

Политика

Алекс Иванов срина Ченчев: Правителството на Борисов е инвестирало 500 млн. в спорта

Алекс Иванов срина Ченчев: Правителството на Борисов е инвестирало 500 млн. в спорта - Tribune.bg
Снимка:

„С наближаването на предизборната кампания е нормално по време на Народното събрание – тази най-висока трибуна, да бъде използвана за политически цели, в които политическите сили да агитират и да се обръщат към избирателите си. Но е важно това да бъде правено, използвайки факти“, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Иванов в декларация от името на групата. Тя беше провокирана от декларация на БСП по темата „спорт“. Червеният Иван Ченчев, който според източници от „Позитано“ вече не е любимец на Нинова, направи опит да захапе управляващите на тема „спорт“.

„България е единствената държава в Европа, която бих казал, направи политически, а не професионални реформи в спортната си системата, които от лидер я превърнаха в аутсайдер на олимпийско спортно ниво“, посочи Ченчев. И допълни, че е била унищожена системата за селекция за подбор и селекция на спортни таланти.

„Трите правителства на премиера Бойко Борисов до момента са инвестирали близо 500 млн.лв. в спортни съоръжения. Построените от нас зали, както и тези, които са реконструирани, вече отговарят на най-високите световни стандарти и могат да приемат състезания от най-висок ранг. Никой друг не е правил подобно нещо и бих помолих колегите от БСП малко да се разходят из страната и да видят построените спортни обекти, най-малко в Шумен, Пловдив, Русе, да видят и да се запитат кой е построил тези спортни обекти, защото със сигурност не е БСП“, посочи Иванов.

Той допълни, че Борисов е поел ангажимент да навакса пропуснатото от предишните правителства в последните 25 години. И го е направил.

Иванов посочи, че депутатът на БСП Иван Ченчев не бил подготвен по темата. Едно от неверните неща, които е казал, е било, че централният модел на спортна политика е непознат, чужд за развитите страни.

„Нищо общо с фактите. Наистина съществуват различни модели на национална спортна политика и провеждането ѝ, но нашият модел – този, който се прилага в България, се прилага в страни като Франция, Испания, Полша, Унгария, Португалия и Белгия. Утвърдихме България като отличен организатор на международни състезания от най-висок ранг, като световни и европейски първенства и турнири, олимпийски квалификации и други значими спортни събития“, посочи Иванов.

Той обясни, че новият Закон за физическото възпитание и спорта е променил изцяло философията на преди това действащия закон.

„В него има доста интересни нововъведения, като това, че за пръв път професионалните лиги могат да бъдат организирани от юридически лица. Създадена е възможност клубовете да бъдат регистрирани като търговски дружества. За пръв път се създава Българската национална паралимпийска асоциация, Паралимпийски комитет. Детайлно е разработена главата с допинга. За първи път се регулират понятия като „спортни треньорски услуги“ - важно диференциране, което е значимо за развитието на спорта в България“, посочи депутатът.

Той припомни, че е въведено задължително да има назначени треньорски кадри в лицензираните спортни клубове. „Включихме детайлно разработена глава за спортните бази, която ще реши тежките проблеми, които съществуват. Съществени изменения, които ще позволят да се ограничи съществуването на клубовете-фантоми – изискването спортните клубове да бъдат членове само на една федерация, както и задължително да имат треньорски кадри, които да бъдат вписани в регистъра на спортните организации“, посочи той.

„За първи път се приложи издаването на безсрочен спортен лиценз на спортните федерации, с което се облекчи административната тежест спрямо тях.

Регламентирахме стопанисването, използването и поддържането на спортни обекти по начин, който да създаде условия за ефективно използване и качествено подновяване на съществуващите спортни бази. За първи път се допусна да се отдава под наем спортен обект за срок от 10 до 30 г. Ето това е дългосрочна политика“, категоричен беше Иванов.

Беше припомнено още, че последните години държавата работи в изграждането на спортна инфраструктура, както и се отпускат над 1мнл. лв. за школите.

„За първите път спортните клубове получават лично отношение от държавата. 889 клуба от 50 вида спорт получиха над 30% увеличение на отпуснати средства през 2020 г. Мярката е добра и се потвърди от клубовете. За това вече през 2021 г. гласувахме 100% увеличение на средствата по тази програма. Българските спортни клубове ще получат допълнително и 6,5 млн. лева, които да подпомагат“, посочи той.

Отпуснато е било финансиране за подпомагане на дейността по изграждане, ремонт и реконструкция на спорните обекти на 64 обекта от 2015 - 2020 г. Общата стойност на тези проекти е на 16 млн.лева. Това са 6 зали, 9 стадиона, 4 тренировъчни игрища, 7 игрища за мини футбол, 4 закрити лекоатлетически писти, 5 зали за бокс, 5 зали за вдигане на тежести, 3 зали за волейбол и много други.

Предвижда се инвестиция в нас 20 спортни обекта и съоръжения на приблизителна стойност 7 млн. лева.

Модернизацията на обектите от НСБ от 2016 г. – 2020 г са вложени 14 млн. лева, в Академика 2011 ЕАД - 16,6 млн. лева. Само през изминалата година бяха отпуснати 25 млн. лв. за строителството на физкултурни салони в 27 училища.

„Редно е да споменем, че България бе една от малкото страни в COVID кризата, които поддържаха и поддържат най-либералните мерки по отношение на спорта. Докато Европа затвори стадионите си у нас имаше публика, бяха спрени и спортните мероприятия на открито и закрито в Европа, но в България те се провеждаха. Нима това не е доказателство, колеги за отношението и приоритетното място, което спортът за всички и масовият спорт заемат в управленческата политика на кабинета“, допълни Иванов.

Накрая той посочи репликата: “Благодарим, че инвестирате в спорта и бъдещето на младите, ние наблюдаваме тези процеси. Европа и светът забелязват прогреса на България през последните години.”

„И това колеги, не е цитат от кой да е, ами е цитат на шефа на МОК г-н Томас Бах, отправен към премиера Бойко Борисов при неговото официално посещение“, припомни Иванов.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати