Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Александър Андреев е новият председател на ЦИК

Политика

Александър Андреев е новият председател на ЦИК

Снимка:

Кандидатурата на досегашния говорител и член на комисията подкрепиха 119 народни представители, а 54 гласуваха „против“

Парламентът избра Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия.

Кандидатурата на досегашния говорител и член на комисията подкрепиха 119 народни представители, а 54 гласуваха „против“. Предложението той да заеме поста формално дойде от Федерацията на независимите студентски дружества, но бе припознато от парламентарната група на ГЕРБ. Останалите партии в парламента не се възползваха от правото си да излъчат кандидатура за заместник на подалата оставка Стефка Стоева, с което на практика Андреев остана единственият участник в състезание.

Против кандидатурата му гласуваха единствено депутатите от левицата, както и отделилите се от нея наскоро шестима души.

„Трябват ни 10 хил. машини, а сроковете ни притискат“, обяви по време на дебатите Надя Клисурска, според която новоизбраният председател не дава категоричен отговор на това дали машинният вот у нас трябва да се обезпечи със закупуване или наемане на технически устройства. Според нея той се крие зад колективната отговорност на комисията, която приема решения с две трети мнозинство.

От ДПС обявиха, че подкрепят избора на Андреев, защото алтернативата да няма избран председател гарантира хаос в този важен държавен орган. Според тях обаче ЦИК няма да успее да се справи с прехвърлената ѝ отговорност за обезпечаване на машинния вот, тъй като не разполага със сгради, с достатъчна работна площ, както и достатъчно професионална администрация.

„Стоварването на отговорността на друг е присъщо на случайно попадналите във властта“, разкритикува управляващите лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

По-късно лидерът на БСП  Корнелия Нинова нападна словестно Андреев: „Моля призовете Александър Андреев да ми отговори – елате и кажете както искате да променяме в Изборния кодекс. Колко точно машини ще вземе ЦИК? Те ще се наемат или купуват? Колко ще струва това на бюджета?“ – попита Нинова, която подчерта: „Изборът на председател не е просто едно кадрово решение, той е цялостен процес“.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още