Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Александър Андреев: В ЦИК надделява експертността, а не политическите настроения

Политика

Александър Андреев: В ЦИК надделява експертността, а не политическите настроения

Александър Андреев: В ЦИК надделява експертността, а не политическите настроения - Tribune.bg
Снимка:

Кандидатът за председател на ЦИК определи машинното гласуване като предизвикателство

В ЦИК надделява експертността, а не политическите настроения или воля на някого, посочи по време на изслушването си в правна комисия кандидатът за председател на ЦИК Александър Андреев.

В отговор на въпрос на депутата Симеон Найденов от „Воля“ дали ще успее да се абстрахира от ГЕРБ, Андреев посочи, че неговата кандидатура е издигната от НПО, а после била подкрепена от ГЕРБ.

„Моята кандидатура е припозната от основната политическа сила, за което аз съм благодарен, защото това е една оценка на моята експертност и моите професионални знания и възможности“, изтъкна кандидатът за председател на ЦИК.

Андреев подчерта, че винаги е приемал Комисията като експертен орган, като независим държавен орган. По думите му независимо, че членовете на ЦИК са номинирани от политически сили, те участват в заседанията и взимането на решение със своята експертност.

Андреев уточни, че счита въвеждането на машинното гласуване на изборите за предизвикателство пред ЦИК, а не само към нейния председател.

„Текстовете по отношение на машинното гласуване в Изборния кодекс са много малко и не разрешават допълнителна серия от въпроси, които ще стоят пред ЦИК“, коментира пред депутатите от правната комисия кандидатът.

Запитан от социалиста Крум Зарков дали под негово ръководство ЦИК ще се справи с новите правомощия, които ѝ вменява Изборният кодекс и дали има представа колко машини ще се необходими за предстоящите избори, дали те ще се закупуват или наемат, Андреев бе лаконичен, че ще изпълни закона.

„За да може ЦИК да изпълни своите задължения, включително осъществяването на машинното гласуване, трябва да бъде поставена в положението да го направи. Текстовете по отношение на машинното гласуване са много малко и те не разрешават една допълнителна серия от въпроси, които ще стоят пред ЦИК. Това са въпросите, свързани с придобиването на машините, тяхното складиране, обслужване, сертифициране, одитиране, тяхното транспортиране. Това трябва да бъде държавна политика, така както ЦИК до момента го е заявявала“, настоя Андреев.

Той подчерта, че машинното гласуване не е лекарството на всички недъзи в изборния процес, а с прилагането му на парламентарния вот изборната администрация ще е поставена на изпитание, за да може да се изпълни законът, какъвто е приет от народните представители.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети