Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Александър Андреев: Възможно е изборният ден да стартира с два часа по-рано заради пандемията

Политика

Александър Андреев: Възможно е изборният ден да стартира с два часа по-рано заради пандемията

Снимка:

И за двата вида избори през 2021 г. ще се предприемат допълнителни мерки

Възможно е изборният ден да стартира с два часа по-рано, тоест секциите да отворят в 5 часа, коментира за „24 часа“ предстоящия вот догодина председателят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Александър Андреев. Той посочи, че в Изборният кодекс има текст, който позволява по изключение това да се случи, ако има такова предложения от Районната избирателна комисия /РИК/, кмет на община или на кметство. 

„Това са въпроси, които тепърва ще се обсъждат и ще се решават в зависимост от епидемичната обстановка към момента на провеждането на изборите. Опитът, който имаме от частичните избори тази есен, ни позволява да установим, че мерките за защитата на избирателите и на членовете на секционните комисии - дистанция между тях, дезинфекция, често проветряване на помещенията за гласуване, носенето на маски, действат“, категоричен е Александър Андреев. ЦИК вече проведе избори в пандемична ситуация - частичния местен вот през есента.

„И за двата вида избори през 2021 г. ще се предприемат допълнителни мерки, които ще гарантират опазването на здравето както на членовете на секционните избирателни комисии, така и на избирателите“, уточнява Андреев. Той е категоричен, че относно машинното гласуване и дезинфекцията на устройствата ЦИК тепърва ще решава въпросите за подготовката на парламентарните избори, които ще се проведат през пролетта на 2021 г. и съответно след това за президентските избори.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още