Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Александър Иванов: ГЕРБ е дошла на власт без партийна субсидия

Политика

Александър Иванов: ГЕРБ е дошла на власт без партийна субсидия

Александър Иванов: ГЕРБ е дошла на власт без партийна субсидия - Tribune.bg
Снимка:

На социалистите все не им стигат парите, коментира депутатът

„ГЕРБ е дошла на власт без партийна субсидия, премиерът Борисов стана кмет на София без да има партийна субсидия. Явно колегите от БСП не са разбрали същността на предложението", това заяви  депутатът от ГЕРБ Александър Иванов във „Всичко коз“ по Канал 3. Коментарът му е в отговор на твърдението на депутата от БСП Тодор Бойчев, че демокрацията е доста скъпо удоволствие. Той не е съгласен с предложената от ГЕРБ субсидия от 1 лв. на глас.

„България, Испания и Португалия са единствените държави без специален закон за субсидирането. Понеже много се спекулира с Германия, която плащала по 1 евро на глас, но никой не казва останалата част от истината за Германия - като например, че там избирателите са 10 пъти повече от България", изтъкна Тодор Бойчев и добави: „Аз казвам как е в другите държави, защото съвсем демагогски се твърди, че в Германия е едно евро - не е едно евро, доста по-скъпо е. Демокрацията е доста скъпо удоволствие“.

"Колегата казва, че демокрацията е скъпа, а на социалистите все не им стигат парите“, заяви Александър Иванов.

"Има и други пера, по които партиите в България могат да се финансират, в чл. 23 са изброени трите начина на собствено финансиране: членски внос, управление на имущество, ако има такова, и дарения и наследство от физически лица. Важен е дебатът пред обществото, ние го поставихме на дневен ред", отбеляза още той.

Колегата му Бойчев разкри, че експертна група на социалистите обсъжда в момента какъв да бъде тавана на партийните субсидии. "Ще направим собствено предложение, не мога да го коментирам, още се обсъжда на експертна група и не е редно да изнасям информация", обяви Тодор Бойчев. "Обсъжда се точно това да има таван и той да не бъде в никакъв случай 11 лв., а да е по-малко. Експертите ни правят изчисления колко пари са нужни да функционира партията нормално без сътресения", отбеляза още той.

Александър Иванов бе категоричен, че ГЕРБ стои зад предложението на премиера от 1 лв. на действителен глас. "Ние постъпихме най-отговорно, поставихме дебата на масата, нека другите колеги да обяснят на хората как да става финансирането на партиите. Решението на МС и ГЕРБ да подкрепи 1 лв. на действителен глас не е обвързано с някакви политически намерения. Нека да обсъдим и да видим как други колеги ще го гласуват". И увери, че неговата партия незабавно ще върне в държавния бюджет надвзетите партийни субсидии. "ГЕРБ ще върне средствата веднага, няма да ги държи до края на годината".

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Пешо Боклук!
10.07.2019 08:32 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати