Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Александър Иванов: Отлагането на избора на шеф на БНБ няма довод

Политика

Александър Иванов: Отлагането на избора на шеф на БНБ няма довод

Александър Иванов: Отлагането на избора на шеф на БНБ няма довод - Tribune.bg
Снимка:

Отлагането на избора на шеф на БНБ няма довод, а проектът на процедура за избор му е същият, по който е избиран и настоящият председател на БНБ, чиито мандат изтече, заяви в пленарната зала депутатът Александър Иванов от ГЕРБ-СДС. Той се обърна към председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров, който поиска прекалено дълъг срок от 20 дни за предложения по проекта като подчерта, че в два предишни парламента изборът на гуверньор е бил отложен, защото не е имало парламентарно мнозинство.

„Сега е моментът да изберем управител на БНБ, защото тече процесът по присъединяването на страната към еврозоната. За мен отлагането няма довод. Грозно звучи оправданието на управляващата коалиция с войната в Украйна. 3 от 4-те партии в коалицията, представени на комисия по бюджет и финанси, подкрепиха срока за предложения по предложението да е 7 дни. Войната не променя моралните висоти и ценз на кандидатите за председател на БНБ“, категоричен бе депутатът от ГЕРБ-СДС.

Колегата му - юристът Радослав Чолаков - направи уговорката, че ако допълнителното време за обсъждане на кандидатите за управител на БНБ не бъде използвано, за да се чуе и мнинието на опозицията, то той е склонен да подкрепи по-дълъг срок от 20 дни за дискусии. Това изненада депутатите от ГЕРБ и Николина Ангелкова заяяи, че поисканото време от 20 дни за обсъждане на кандидатурите ще бъде използвано от мнозинството, за да се наложи една или друга кандидатура. Юристът Радослав Чолаков се съгласи с нея. 

Идеята за поискания по-дълъг срок от управляващите бе разкрита от Йордан Цонев от ДПС. 

„На коалиционен съвет  темата е обсъждана и изводът е бил - по-добре да имаме единна кандидатура, защото иначе ще зависим от ДПС и ГЕРБ", посочи Цонев. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети