Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите чакат Ива Митева да обяви приели ли са промените при НСО

Политика

Депутатите чакат Ива Митева да обяви приели ли са промените при НСО

Депутатите чакат Ива Митева да обяви приели ли са промените при НСО - Tribune.bg
Снимка:

„На всеки трезво мислещ човек му стана ясно, че двата законопроекта се правят умишлено само и единствено, за да унижат определени лица. Даже имаше и коментар от трибуната, че най-лесно щеше да бъде да бъдат и написани имената на хората, които искат да бъдат уязвени. Само че тук става въпрос за нещо много по-сериозно, за една служба, която е една от най-старите, ако не и най-старата в държавата, и с лека ръка не може да бъде по този начин закрита“, заяви Александър Ненков от ГЕРБ-СДС  след напрежението, което ескалира в пленарна зала при гласуването на двата законопроекта за промени в закона за НСО, единият от тях беше внесен именно от Николай Хаджигенов от ИБГНИ, а другият от Ива Митева от ИТН.

Така и не стана ясно дали законопроектите са приети или не, тъй като различните формации тълкуват по различен начин правилника за работа на парламента.

По думите на Александър Ненков е задължение на мнозинството, което има желание да приеме един такъв законопроект, как и по какъв начин ще бъде приет той.

„Категоричното ни мнение е, че двата законопроекта не бяха приети. Спомняте си, че в предишния парламент г-жа Има Митева беше човекът, който включи в новия правилник именно ясната формулировка в правилника, че трябва да имаш необходимите 121 народни представители при гласуване, за да може един законопроект да бъде приет. Следователно, при гласуването и на двата такива нямаше необходимия кворум в залата. Оттук нататък нещата са абсолютно ясни.

На въпрос защо ПГ на ГЕРБ-СДС са влезли, подсигурили са кворум и след това са излезли, той разясни:

„Ние сме длъжни да влезем в залата и да отчетем своето присъствие, но с излизането си от нея, заявяваме ясно и категорично, че ние не подкрепяме този законопроект. Това е задължение на мнозинството. Ние сме в изолация и няма какво да се очаква от нас. Който има желания да приема такива законопроекти, трябва да си е подсигурил мнозинство“.

По думите му дори не е било необходимо да се бърза толкова това да се случи в днешния ден.

„Ако бяха го направили утре сутринта, вероятно колегите от БСП щяха да подкрепят законопроекта“, каза още Александър Ненков.

Той посочи, че поправката в правилника за необходимите 121 народни представители при гласуване не е отпаднала.

„Щом е скандал, добре дошли в диктатурата на ГЕРБ отново. Опитах, не мина“, така зам.-председателят на ИБГНИ Николай Хаджигенов коментира ситуацията.

Според него е имало нарушение в процедурата, тъй като Росица Кирова не е изчела докрай имената на депутатите при поименната проверка.

„Тази конкретно председателстваща, тя е зам.-председател на Народното събрание, няма изобщо представа защо е тук и да, тя не довърши списъка, правилно забелязахте“, посочи адвокат Хаджигенов.

След, което журналистите го контрираха, че не е задължително да се изчете целият списък с имената на депутатите.

„Видяхме как изглежда статуквото. БСП не се появява, защото им е по-важно да имат конгрес, за да решат дали да върнат мандата сега, утре или вдругиден, от ДПС имаше точно трима души, те явно не работят следобяд и оттук нататък видяхме ГЕРБ в чистия им вид, това се случи. Имаме зам.-председател на парламента, който води така, както иска ГЕРБ и няма нищо общо с правилника. Това не е за първи път. Всяко нейно самостоятелно оставане на трибуната на парламента води до такива резултати“, заяви Хаджигенов.

Той обяви, че според „Изправи се БГ!Ние идваме“ текстовете са приети.

„Вторият законопроект би трябвало да е приет със сигурност след поименна проверка имаше достатъчно хора. За първия, дискусионно е положението, най-вероятно не е приет, но това не е драматично, защото ще направим предложенията между първо и второ четене. Те така или иначе се настъпват доста сериозно двата проекта, има дребни различия. Утре сутринта госпожа Митева ще има удоволствието да обяви какво всъщност се случи днес, освен цирк“, каза той.

Попитан за правилника, според който, за да бъде приет един закон трябва да има 121 депутата в зала, а при гласуването толкова нямаше, той коментира така:

„Правилникът сега е различен обаче, много по-различен от предишния парламент, тогава хипотезата беше различна“.

„Всички видяхме цирка, който демонстрираха партиите на статуквото. Те пожелаха по всевъзможен начин да съхранят и главния прокурор Иван Гешев, и Бойко Борисов, и тяхната бивша председателка, която в момента играе ролята на сътрудник“. Това коментира след скандала в Народното събрание във връзка с промените в Закона за НСО депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

„За нас като данъкоплатци беше важно тези личности да не се възползват от привилегиите на НСО и парите на българските данъкоплатци“, поясни още Балабанов.

„Започнаха абсолютни циркове в пленарна зала с напускане на залата, с регистриране и негласуване, после поименната проверка показа, че всъщност в залата има 125 човека“, анализира той.

Според него по новия правилник, след като има регистрирани над 121 човека поименно и след като повече от половината са гласували „за“, предложенията трябва да бъдат приети.

„Всичко е в ръцете на председателя на Народното събрание Ива Митева, която утре от трибуната трябва да каже какво се случва с тези два законопроекта“, заяви Балабанов.

„По отношение на тълкуванието си има компетентна институция, която може да каже. Ние променихме новия правилник точно заради подобни случаи и тези закони бяха приети“, заяви от своя страна народният представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

По неговите думи законопроектът е трябвало да бъде приет, защото „За“ са гласували повече от половината присъстващи в зала депутати при кворум от 125 човека. Той изрази надежда, че законопроектите отново ще могат да бъдат гласувани в зала.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати