Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Александър Сиди: България отбелязва деня на спасяването на българските евреи

Политика

Александър Сиди: България отбелязва деня на спасяването на българските евреи

Александър Сиди: България отбелязва деня на спасяването на българските евреи - Tribune.bg
Снимка:

Причината днес да съм тук и да мога да работя в собствената си държава е, че българите свалиха от конските вагони баба и дядо на 10 март 1943 г., споделя водачът на листата на ВМРО в Стара Загора Александър Сиди пред БНР.

„10 март е изключителен национален ден за мен и евреите в България, а би трябвало –  и за всеки български гражданин“, припомни Сиди. „Това е денят, в който България отбелязва датата, на която си спомняме спасяването на близо 50 000 български евреи. На тази дата в България почитаме жертвите на Холокоста. Спасяването на евреите е едно от малкото исторически събития, които са дело на целия народ – от властта, през видни обществени фигури, Църквата и обикновените хора.“

Спасяването се състои в това, че на 10 март 1943-а година е спряно депортирането към концентрационните лагери на нацистка Германия. Това са евреи, които обитават българска територия.

„Това е един уникален акт, който е единствен в света.  По време, в което България е част от нацисткия режим, когато България е съюзник на Третия райх, тя получава възможност да изпълни своя национален идеал – да си върне Македония и Тракия. Въпреки това“, отбеляза водачът на листата на ВМРО Александър Сиди, „българските граждани не разбират защо трябва да предадат своите евреи в лагерите на смъртта.“

„На този ден единственото, което мога да кажа е едно голямо благодаря на всички онези хора и потомците им, които направиха възможно спасението. На този ден слагам цветя на паметника на спасението в Пловдив. Това е единственият паметник в света, на който слагам за живите. Защото този паметник отбелязва живота, а не смъртта“, сподели Александър Сиди и заяви, че поема ангажимент и в Стара Загора да бъде поставена паметна плоча в чест на спасението на българските евреи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети