Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Алфа Рисърч: Изходът от директните сблъсъци между премиер и президент е в полза на премиера

Политика

Алфа Рисърч: Изходът от директните сблъсъци между премиер и президент е в полза на премиера

Снимка:

С избора икономиката над здравето Радев и БСП губят доверието на част от собствените си избиратели – възрастни хора в рискови групи

В политически план позитиви от кризата извличат онези политици, които поставиха живота и здравето на хората над икономиката. Това сочат данните от Национално представително проучване на Алфа Рисърч.

Социолозите измерват спад в персоналния рейтинг на президента Румен Радев. Тече ерозия на положителните оценки с 8 на сто (от 48% през декември до 40% в началото на май); има и 10-процентен скок на отрицателните мнения – от 15 на 25 на сто).

Междувременно има повишаване на цялостния рейтинг на Бойко Борисов, като той достига вторите относително най-високи стойности след „златните“ първи години на първия му мандат – 40% положителни оценки за дейността му (ръст от 10 на сто спрямо декември), 31% отрицателни (спад от 8 на сто спрямо декември). Разгледано в малко по-краткосрочна ретроспекция, за последен път премиерът има позитивен рейтинг, но с минимален превес на одобрението над неодобрението (37%:35%) през юни 2018г., в края на българското европредседателство.

40% са на мнение, че страната ни се справя по-добре от повечето европейски страни в борбата срещу COVID-19, според 38% - в едни направления се справяме по-добре, в други по-зле и едва 14% - смятат, че във всичко се справяме по-зле. Тази оценка логично подобрява позициите на изпълнителната власт, която пое отговорност за мерките, с които противодействаше на кризата, и обратното, влошава тези на президента, който беше един от основните опоненти и критици на предприетата стратегия.

Изходът от директните сблъсъци между премиер и президент е в полза на премиера. Предвид доскорошната дистанция в нивата им на доверие, това е доста сериозно обръщане на нагласите, дори и да е само временно. 34% одобряват позицията на Борисов относно мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в първоначалната остра фаза от кризата, срещу 27% подкрепа за позицията на Радев. По-сближени са оценките за позициите им относно скоростта и подхода към икономическото възстановяване – 28% одобряват тезите на премиера срещу 24% - на президента.

Независимо от шумно изразяваните крайни мнения, сечението на обществените нагласи показва сериозна подкрепа както за предприетите мерки през този период, така и за начина, по който хората са се възползвали от тях. 70% одобряват здравно-карантинните мерки, чувствайки се по-сигурни с тях.

Макар уморени или изнервени от ограниченията, у хората все още доминират страховете и предпазливостта – предпочитат по-бавното и постепенно връщане към нормалността, в което да има по-малко люшкания и повече предвидими действия (40%), пред високата или много бавна скорост. В това отношение, до момента Борисов успя да съвмести и двете основни обществени настроения – на страха за личния и на близките живот и здраве, и на нетърпението за излизане от социална изолация.

Радев зае една по-идеологическа позиция в защита на „гражданина и икономиката“, която обаче „увисна“ откъм носители, тъй като неговите основни избиратели не са енергичните млади юпита, които са основните изразители на подобни настроения, а далеч по-рисковите и затова по-загрижени за собственото си здраве хора от по-високите възрастови групи. Което доведе и до спада в неговата подкрепа.

Двата месеца извънредно положение водят до двоен негативен резултат и за основната опозиционна сила БСП. Лидерът ѝ Корнелия Нинова губи 6 пункта подкрепа и рейтингът ѝ спада до ниво от 15%. Съизмерими стойности е имал предишният председател на левицата М.Миков през 2015-2016г., преди да бъде сменен на лидерския пост от г-жа Нинова.

Още по-сериозно изглежда отражението върху електоралната подкрепа за БСП. Спрямо декември партията губи около една трета от потенциалните си избиратели (от 21.5% на 12.2%). Ако не преодолее този негативен развой през периода на очаквана икономическа рецесия чрез привличане на изпадналите във финансови затруднения избиратели, тя рискува да се превърне в донор на гласове за други политически сили.

В края на извънредното положение, ГЕРБ прекрачва прага на очакваната „нормализация“ със сериозно преимущество на полето на електоралните нагласи. Запазвайки позициите си от преди кризата почти без промяна (20.8%), само поради ерозията на БСП (до 12.2%), той получава почти двойна електорална преднина пред нея. На трето място остава хипотетичната формация на Слави Трифонов. Реалните електорални позиции на тази партия обаче, ако се яви на избори, могат да се окажат доста еластични и това да доведе до размествания и при други политически сили.  


Коментари (4)

Стъкмологията пак се е облажила с парички. Винаги все честните и почтени управленци са им виновни. Никога Президентът не е поставял здравето на задно място, напротив, но той се страхува за безработица та, за социално-икономическите последици. Просто главната мутра на републиката всяваше страх сред хората, а той се разхождаше без маска, с ултравиолетов загар, вижте ме какъв спасител съм.
11.05.2020 15:16 / Отговор
Тартаковер Оооо, "Стъкмологията" ти се явяваш дисидент в тази """медия"""- с малко повечко кавички. Също като мен. Аз влизам тук за забавление, да чета бисери от подлогите на Бойко и донякъде от добро чувство. Защото като има друго виждане, различно от подлогите, помагаме на """медията""" да не стане съвсем скучна, да не й избягат рекламодателите(то не че умират да рекламират тук, но все пак...).Освен това изпитвам някакво садистично удоволствие, като усещам колко пяна се появява в празното разстояние между ушите им- в нещото наречено в нормалните хора глава.
11.05.2020 17:29 / Отговор
Киро Бизона А, Тартаковерчо, къде се загуби ти? Много ни беше мъчно за теб! Понеже обичаш да четеш „бисери от подлогите на Бойко“, ние, въпросните „подлоги“, смятаме, че бай Рундьо Рундев, с партизанското име бай Вето Грипенов, ще направи една опустошителна предизборна кампания, като наблегне на коремните на лоста пред екзалтирана публика! Е, понякога ще набляга и на джоланите – варени, печени, с кисело зеле и т. н. Ти какво ще кажеш?
11.05.2020 18:18
Наблюдател Когато стъкмологията даваше 80% одобрение на пРезидента, резултатите бяха верни.
16.05.2020 17:45 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още