Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Американски лобист отрича разследване на „Биволъ“, че представлява Пеевски

Политика

Американски лобист отрича разследване на „Биволъ“, че представлява Пеевски

Американски лобист отрича разследване на Биволъ, че представлява Пеевски - Tribune.bg

Американският лобист Тони Подеста отрича връзки с депутата Делян Пеевски. Той излезе с отворено писмо дни, след като името му се появи в разследване на „Биволъ“.

„Лобистът на Демократическата партия Антъни Подеста е подписал лобистки договори на стойност над 2 милиона долара с български компании, чиито собственици се свързват с интересите на санкционирания по глобалния закон „Магнитски” олигарх Делян Пеевски. Един от договорите не е деклариран съгласно изискванията на американския Закон за чуждестранните агенти /FARA/, установи проверка на БРРД. Друг е деклариран пред Сената, но не и по FARA. По оперативна информация от източници на БРРД е имало срещи на Подеста с Пеевски в Дубай. В София той започва бизнес с “троянския кон на Пеевски” – адвокат Момчил Мондешки“, съобщи преди дни „Биволъ“.

„Направените твърдения за това, че г-н Подеста представлява г-н Делян Пеевски, са напълно неверни. Той не защитава и не пледира за г-н Пеевски по никакъв начин, било то във връзка с наложени санкции по Глобалния акт Магнитски или бизнес интереси“, отговори в позиция адвокатът на Тони Подеста - Роналд Джейкъбс.

„Освен това, изложените твърдения, че г-н Подеста не е извършил необходимото, по отношение на регистрирането на неговата работа като лобист за български компании са напълно необосновани. Г-н Подеста е действал в стриктно съответствие с изискванията на законите за лобизма на САЩ. По отношение на лобистите, извършващи дейност във Вашингтон, окръг Колумбия, действат два различни акта. Единият, така нареченият FARA - Закон за регистрацията на чуждестранни агенти, се прилага, когато лобистът представлява правителства или политически партии. Другият - LDA - Закон за разкриване на лобизма, се прилага, когато интереси на частни компании или физически лица се представляват пред правителствени агенции. Г-н Подеста, в изпълнение на своите задължения по закон е регистрирал всички свои клиенти, съгласно изискванията, по смисъла на Закона за разкриване на лобизма. Компаниите са частни лица, не правителства и следователно не подлежат на регистрация по реда на Закона за регистрацията на чуждестранни агенти и в този смисъл, г-н Подеста е изпълнил всички изисквания на действащото в САЩ законодателство“, се казва още в позицията.

Журналистът Атанас Чобанов обвърза разкритията си за Подеста с получена заплаха за живота му.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати