Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Американският бизнес пита президент и министър защо е изключен от "Три морета" (ОБНОВЕНА)

Политика

Американският бизнес пита президент и министър защо е изключен от "Три морета" (ОБНОВЕНА)

Американският бизнес пита президент и министър защо е изключен от Три морета (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Американо-българската търговска камара е изпратила писмо до президента Румен Радев и министъра на икономиката Кирил Петков, в което изразява учудването си, че е изключена от инициативата "Три морета“. Камарата посочва, че било крайно недопустимо игнорирането на нейното мнение и предложения.

 

Ето и целия текст на писмото:

Американо-българската търговска камара във Вашингтон е регистрирана във Вашингтон, съгласно законовите разпоредби на САЩ. Мисията и целите на организацията са тясно свързани с разкриването на възможности за по-доброто търговско сътрудничество между България и САЩ. Екипът на Камарата е силно ангажиран с оказването на подкрепа на различни търговски дружества от двете държави, а фокусът й е изцяло насочен към икономическото развитие и растеж.

Важен момент за организацията също така е активното включване и подпомагането на международната инициатива „Три морета“. Защото вярваме, че подобни програми ще допринесат значително за икономическото сближаване на двете страни. Считаме, че включването на неправителствени организации регистрирани и осъществяващи дейността си в САЩ, е гаранция за честност на процесите и предотвратяване на корупционни модели в България.

Международният екип, с който Камарата разполага, би бил от изключителна полза за България за успешното й участие и представяне в инициатива „Три морета“. От тази гледна точка за нас остава напълно необясним фактът, че Американо-българската търговска камара е напълно изолирана от страна на президентството на Република България и Министерството на икономиката. Силно се надяваме, че това не е опит да бъде заглушен гласът на онази част от неправителствения сектор, която настоява за честност и почтеност при реализацията на международни проекти.

Намираме за крайно недопустимо игнорирането на нашето мнение и предложенията ни, особено от гледна точка на това, че присъствието ни в организираните форуми и прояви би било добър сигнал към инвеститорите и обществото.

Настояваме да получим обяснение поради каква причина именно Американо-българската търговска камара е изключена от активностите, организирани от страна на правителството и президентството на Република България. Настояваме да ни бъдат дадени гаранции, че не става дума за опит за прикриване на корупция, както и, че Камарата не е умишлено пренебрегната поради административни нарушения или персонално и лични мотиви.

 

Ето какво гласи отговорът на президентството: 

Президентската институция, Министерството на икономиката и Американската търговска камара в България (АмЧам) са партньори в организацията на Срещата на върха и бизнес форума в рамките на Инициативата „Три морета“, на които София ще бъде домакин на 8 и 9 юли.

Общите проекти в „Три морета“ са отворени за бизнеса, независимо в коя държава е регистриран, и за тяхната реализация са необходими идеи и инвестиции, а не манипулативни внушения.

Публикуваната позиция на сайта www.24chasa.bg и в други медии няма нищо общо с Американската търговска камара в България и нейната партньорска мрежа, заявяват от прессекретариата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети