Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Американското и руското посолство ни честитиха Независимостта

Политика

Американското и руското посолство ни честитиха Независимостта

Снимка:

Посолството на САЩ в България честити на българския народ празника на Независимостта.

На този ден през 1908 г. във Велико Търново е провъзгласена Независимостта на България. Честит Ден на Независимостта, Българийо! Днес празнуваме вашата дълга история и обещаващо бъдеще“, гласи поздравът.

Посолството на Русия също отбеляза датата.

Честит Ден на Независимостта на България! Днес ние споменаваме успех на българската дипломация, изкусно подготвила този акт, както и на руската дипломация, допринесла за международното му признаване. С думите на българския академик, член на БАН Георги Марков бихме искали да напомним няколко факта за събитието: „На 8 февруари 1909 г. Фердинанд I с царските почести беше приет в Санкт Петербург. Пък в Виена на 17 февруари се отказват да го приемат като български цар, като не искат да го наричат „Ваше величество“. На 3 март преговорите между Изволски и Рифаат паша приключиха с подписване на протокола, според който Руското правителство плаща вместо България поисканите от Порта 125 милиона златни франка... От своя страна, Османската империя изявява съгласие да не се противи на признаването на Независимостта на България..."... „На 7 април 1909 г. Николай II става първият, който признава суверенното Царство България. Неговият пример последват главите на пет други Велики сили, съседите и останалите европейски държави“. Да живее завинаги руско-българското приятелство!“, гласи техният поздрав.

Посолство на Украйна в България също не пропуска да отбележи празника.

Днес се честват 113 години от обявяването на Независимостта на България! Тя е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 година, който цар Фердинанд І прочита в двора на църквата „Св. 40 мъченици“ в старата българска столица Търново. Да пребъде България! Честит празник!“, написаха във Фейсбук от украинското посолство в София.

Днес България чества своя Ден на независимостта. На 22 септември 1908 г. българската държава окончателно отхвърля всякаква васална зависимост от Османската империя. На този ден в старата българска столица Велико Търново княз Фердинанд прочита манифеста, провъзгласяващ независимостта на цяла България, и е обявен за неин цар. Честит празник!“, пожелаха от посолството на Италия.

Честитки публикуваха още Испания и съседна Гърция.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема