Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Амнезия: Христо Иванов не помни кой е предложил текстовете в Конституцията за служебния премиер

Политика

Амнезия: Христо Иванов не помни кой е предложил текстовете в Конституцията за служебния премиер

Амнезия: Христо Иванов не помни кой е предложил текстовете в Конституцията за служебния премиер - Tribune.bg
Снимка:

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви пред БНР, че не помни кой е предложил текстовете в Конституцията, които уреждат избора на служебен премиер и назначаването на служебно правителство. Те бяха приети в парламента с гласовете на "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС. През последните дни посочените в основния закон опции за бъдещ служебен премиер, който да бъде избран от президента, станаха повод за критики от държавния глава Румен Радев и опозицията.

Радев и избраният за служебен премиер председател на Сметната палата Димитър Главчев дори заявиха, че е щяло да се стигне до конституционна криза, ако бившият депутат от ГЕРБ не е дал съгласието си да заеме поста. Това бе опровергано от "Продължаваме промяната - Демократична България", като Кирил Петков заяви, че подуправителят на БНБ Андрей Гюров също е бил готов да стане премиер.

Радев заяви, че Главчев единствен се e съгласил да бъде премиер, той обеща кабинет от експерти

Радев заяви, че Главчев единствен се e съгласил да бъде премиер, той обеща кабинет от експерти

Пред националното радио Христо Иванов посочи, че предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" е било редовният кабинет с определени ограничения да бъде преназначен като редовен. ГЕРБ и ДПС обаче са се противопоставили.

На настоятелно задавания въпрос кой е предложил настоящия вариант и дали това не е Делян Пеевски, Иванов избягваше директен отговор и повтаряше, че това е бил единственият друг вариант.

"Този модел не приемам, че трябва да бъде обявяван за грешка, той е по-сложен за прилагане, но неговата сложност е демократичен елемент да осигури съгласие и баланс, нещо което никой не прави и всички злоупотребяват с процеса. Този модел има своя смисъл. Аз не искам да се държа като някой, който иска да се разграничи от модела", каза Иванов.

През седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че за промените в Конституцията се е доверил на Христо Иванов и на министъра на правосъдието Атанас Славов.

"Опитът да се представи, че някой е диктувал на другите, и те милинките като овчици ходели след гегата, е изключително несериозен", зави днес Иванов.

Той обясни проблема с конституционните промени така:

"Ние бяхме хвърлени на избори преди той (моделът - бел.ред.) да бъде доизграден". Добави, че например няма Закон за служебното правителство.

Смята, че другият проблем е непопълването на регулаторите по нов стандарт с хора, "които разбират, че част от тяхната длъжностна характеристика е евентуално да поемат тази отговорност".

"Когато някой се появи и започне да пелтечи, че жена му не може да спи и той не бил подходящ, значи не си подходящ да заемаш висш конституционен пост", заяви Иванов по повод думи на заместник-председателя на Сметната палата Тошко Тодоров.

Според лидера на "Да, България" президентът води кампания за сплашване и истеризиране на ситуацията.

"Това не е конструктивно. Той иска да си върне предишния модел и едноличното правомощие да консумира изпълнителната власт. Това правеше и в момента е заинтересовано лице", заяви Иванов.

Добави, че е било редно и коректно да се създаде атмосфера,в която всички разбират, че този нов институт трябва да се приложи в диалог и със съзнание за отговорност на всички участници в него и да не се истеризира без нужда.

Залогът на предсрочните парламентарни избори, по думите на Иванов, са съдебната власт и регулаторите, а попълването им не трябва да започва в този парламент.

"Отиваме на избори, защото стигнахме до разпределението на дългата власт - на съдебната система и на регулаторите. ГЕРБ и ДПС имат 100% в нея и не бяха съгласни тя да бъде заменена при конкуренция на кандидатурите, прозрачност и обществено участие. И когато видяха, че ние няма да отстъпим от това, започнаха да търсят поводи да взривят преговорния процес. Седем пъти заявяваха - край на процеса, отиваме на избори. През цялото време търсеха поводи да го прекратят. Но голямата причина е желанието на г-н Пеевски да определя мнозинствата в съдебната власт", заяви Христо Иванов.

По думите му, партийните съотношения след изборите ще определят не просто министерските постове за поредните няколко месеца, а регулаторите и съдебната власт за период от 5,6,7 години. Те ще са за това дали ще бъде осигурен прозрачен и конкурентен процес на кадрови подбор, с фокус върху качествата на кандидатите, или Делян Пеевски ще назначава хора на ключови позиции.

"Нашите избиратели могат да са критични към нас за всичко, но това, че ние не се съгласихме да жертваме съдебната власт и регулаторите и ще продължим да се борим - това е големият залог за следващия парламент", заяви съпредседателят на "Демократична България".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети