Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Анализатори: Правителство ще има, макар и с много компромиси, бутафорни структури и обещания

Политика

Анализатори: Правителство ще има, макар и с много компромиси, бутафорни структури и обещания

Анализатори: Правителство ще има, макар и с много компромиси, бутафорни структури и обещания - Tribune.bg
Снимка:

Може би депутатите са висша раса, защото са елфи, прекрасни, праведни, имунизирани от само себе си и безсмъртни, заяви Харалан Александров

Не виждам нещо толкова структурозастрашаващо потенциалната коалиция и правителство, защото натискът е голям то да се случи, макар и с много сериозни компромиси, бутафорни структури и обещания. Това заяви пред bTV политологът Любомир Стефанов.

Думите му подкрепи социалният антрополог Харалан Александров, според когото настоящият парламент няма право да се провали.

„Ако сега не се сглоби дълго дундурканото правителство, нещата в страната със сигурност ще се развият много зле и ще трябва да бъде поета висока политическа отговорност. Съвсем разбираемо част от политическите оператори започват да преразпределят вината. Ние вече се подготвяме за ситуацията, в която трябва да се понесе вината от неизбежните провали и е много важно към кого ще бъде „прилепена“ тя“, обясни Александров.

Двамата коментираха и темата за приемането на зеления сертификат като „пропуск“ за влизане в Народното събрание за депутатите.

„С безобразния отказ от зелени сертификати Народното събрание излъчва посланието, че правилата, които важат за обществото, не са в сила за депутатите. Може би защото са висша раса, защото са елфи, защото са прекрасни, праведни, имунизирани от само себе си и са безсмъртни“, заяви той.

„С решението за зелените сертификати се постила полето за популистко антиелитарно говорене. Ще са много глупави лидерите на опозицията, ако не се възползват“, добави Александров.

Стефанов допълни, че в момент, когато обществото е разделено от въведените мерки, е трябвало народните представители да направят крачка напред и да дадат личен пример.

„Опозицията има интерес да започне парламентарния живот не с един, а с два скандала. Първият е това напълно безсмислено нахлуване в редакцията на вестник „Труд“, а вторият – за зеления сертификат“, смята Александров.

„Трябваше депутатите, които не са ваксинирани, да ходят на работа с тестове. Това е нормално за нас в университета. Ние в паралелни реалности ли живеем?“, попита пък политологът Любомир Стефанов.

„Депутатите са представителна извадка на обществото. Ако те не спазват законите, как да има доверие във ваксините или да се спазват мерките? Как обществото да не цъка като развален часовник, когато му наложат новата порция ограничения? Няма как да стане и ми се струва, че дебат (б.а. за зелените сертификати) изобщо не трябваше да има“, категоричен бе той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети