Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Анализатори за ПП-ДБ: Претендират, че „карат колата“, а са само пътници

Политика

Анализатори за ПП-ДБ: Претендират, че „карат колата“, а са само пътници

Анализатори за ПП-ДБ: Претендират, че карат колата, а са само пътници - Tribune.bg

„В тази „сглобка“ има много компромиси, но хубавото е, че се гледат един друг в ръцете и се следят. Притеснява ме финансовата философия. Огромна манипулация и лъжа, че трябва да имаме 3% дефицит. Според ЕК дефицитът никога не е желан. България не е в такова лошо положение да отидем на 3% дефицит. Моят призив е той да бъде намален, не ни трябва, заяви пред БНТ социологът Кънчо Стойчев. „При нас белята може да стане и на 25% дълг. Говорят за всякаква финансовата екзотика, но никой не се е замислил как да се стимулира българското производство“, добави той.

Политологът Татяна Буруджиева отбеляза, че Асен Василев ще е ключова фигура до ротацията не само заради бюджета, но и как функционират общините.

„Асен Василев ще направи всичко възможно да докаже, че става за финансов министър. Но ако продължава с тропането на крак, този бюджет няма да мине. Ако приемем, че ще има ротация под някаква форма и се разберат да няма избори 2 в 1, това означава, че ГЕРБ трябва да приеме отговорността, че трябва да управлява с един бюджет и един човек, с когото трудно можеш да се разбереш за какво става дума. Общините имат тежки проблеми“.

„Големият проблем е, че има огромни диспропорции в управлението на бюджетните средства“, отбеляза тя и даде пример с бюджета на здравното и социалното министерство.

„Асен Василев залага неща в бюджета, за които и малките деца знаят, че няма да се случат. Вижда се колко не сме подготвени, за да получим каквото и да било. Не знам дали е правилно да се реже от МВР, от отбрана“, заяви Буруджиева.

Според Стойчев „огромната грешка е, че на бюджета се гледа като на хранилка, а той е инструмент“. „ППДБ претендират и се бият в гърдите, че с 30-на депутати карат цялата кола. Но те нямат достъп до газта и спирачките. Когато това го няма, той е пътник. Смешно е пътникът да претендира, че той кара колата. И хората това го виждат, а само ППДБ не го виждат. ГЕРБ, ДПС и останалите партии се забавляват отстрани и пляскат с ръце, защото е смешна ситуация“, заяви още Кънчо Стойчев.

„Пътникът ще се вози. ППДБ наистина не си дават сметка къде се намират“, допълни Буруджиева.

„Няма как да видим приоритети за реформа във фиска и бюджета поради простата причина - погледнете какви са приоритетите на ППДБ. Това дали ще въведем еврото, дали ще влезем в Шенген, нямат много общо с бюджета. И вместо да управляват, те ни занимават с личните си взаимоотношения. Говорят си през медиите „управленски“. А през медии се води дебатът, когато няма държава“, заяви Буруджиева.

Кънчо Стойчев е на мнение, че ще трябва споразумение, за да продължи „сглобката“ напред.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети