Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Ананиев: Актуализация на бюджета не се налага

Политика

Кирил Ананиев: Актуализация на бюджета не се налага

Кирил Ананиев: Актуализация на бюджета не се налага - Tribune.bg
Снимка:

Няма една стотинка похарчена повече от това, което е одобрено от НС, заяви той

При това изпълнение на бюджета и състояние на фискалния резерв, ще завършим в рамките на одобрения от Народното събрание бюджет. Ако противоепидемичната обстановка се влоши, безспорно всички държави, не само ние, а и в ЕС, ще предприемат действия за актуализация на бюджетите си. Така, че не само ние, но и всички страни-членски на ЕС, са предвидили ресурсите си до средата на годината. Това заяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание.

Актуализация на бюджета не се налага. Може да се наложи само при влошаване на противоепидемичната обстановка и всички социално-икономически мерки, които трябва да продължат, допълни той.

Парите от Сребърния фонд не са използвани за финансиране на разходи на правителството и са в отделна сметка в рамките на фискалния резерв, съобщи той.

От началото на пандемията до 31 март 2021 г. сме извършили разходи, свързани с мерките за борба с COVID-19 в размер 5,1 млрд. лева, заяви Ананиев.

Според него актуализация трябва да се направи от бъдещето правителство. Не трябва предварително да определяме неговите политики и приоритети до края на годината, посочи той.

Няма една стотинка похарчена повече от това, което е одобрено от Народното събрание за 2021 година. В това сте участвали и вие, обърна се Ананиев към Корнелия Нинова от БСП, която по-рано му зададе въпрос от парламентарната трибуна.

По време на изслушването си в парламента Ананиев подчерта, че от тази сума 1,8 млрд. лева от бюджета са отишли за подкрепа на домакинствата, 2,2 млрд. лева за бизнеса, а 1,1 млрд. лева за онези органи на държавно управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и преодоляване на негативните последици от нея.

От началото на годината са изразходвани допълнителни 314 млн. лева за по 50 лева добавка към пенсиите на всички пенсионери от януари до март тази година.

Националният план за въвеждане на еврото в България е в напреднала фаза. По документа се работи усилено, за да може да бъде спазен срокът за окончателното му изготвяне – 30 юни 2021 г., обяви още финансовият министър в оставка по време на изслушването си.

Той подчерта, че индикативната дата за членство във валутния съюз остава 1 януари 2024 г., а процесът вече е навлязъл в заключителната си фаза.



Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Ясно " " Според него актуализация трябва да се направи от бъдещето правителство " Ами то , което и да е САМО ТОВА ЧАКА ! Оказа се , че тези хора от т.н."площадна опозиция " обичат повече себе си от онези , които са се излъгали да гласуват за тях !
21.04.2021 13:18 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети